Hoofd-halstumoren: 1+1=3

Leden van de Rotterdamse werkgroep Hoofd-halstumoren staan deze week op het Beursplein om het publiek te waarschuwen voor de risico’s van roken en sterke drank.

Publiek
In het kader van de Europese Week van de Hoofd-halskanker geven de artsen van het Erasmus MC voorlichting, beantwoorden vragen en delen informatiemateriaal uit aan voorbijgangers in het centrum van Rotterdam.

Feiten
Als niemand meer rookt, zou er 30% minder kanker zijn. Dit is een van de feiten die de artsen de mensen meegeven. “Ruim 70% van alle hoofd-halskankers is te wijten aan roken”, vertelt Cees Meeuwis, KNO-arts. “En bij strottenhoofdkanker is dat bijna 100%.”

Artsen_op_straat_01-500Optelsom
Roken doodt elk jaar 20.000 Nederlanders. Dat is de volledige bevolking van Texel en Terschelling samen, zo meldt de folder. “En de combinatie roken en drinken verhoogt het risico enorm, dan moet je denken aan een optelsom van 1+1=3”, vertelt Peter Jansen, radiotherapeut en een van de initiatiefnemers van de actie.

Besmettelijk
Roken is de grootste boosdoener bij hoofd-halskanker. Ook sterke drank en het zeer besmettelijke HPV-virus, behoren tot de top 3 van risicofactoren.

Bekijk ook de video van de werkgroep.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen