Stoppen met roken gemakkelijker met Smokers Countdown

Smokers Countdown (SCD) is een nieuwe manier om te minderen of te stoppen met roken, volgens de methode “Schematisch Afbouwen”. Deze methode houdt in dat de gebruiker volgens een schema steeds minder rookt, om uiteindelijk geheel te stoppen of blijvend minder te roken. Met de SCD wordt dit resultaat bereikt in maximaal 90 dagen. De SCD en de bijbehorende SCD-app zijn ontwikkeld in samenwerking met Prof. Dr. Arie Dijkstra, hoogleraar Gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

Wetenschappelijk bewezen effectief
Het is wetenschappelijk aangetoond dat de methode “Schematisch Afbouwen” een effectieve manier is om te stoppen met roken. In een onderzoek aan de Universiteit van Texas probeerden 128 rokers te stoppen volgens verschillende methodes. Rokers die stap voor stap volgens schema afbouwden, waren veruit het meest succesvol: 72% van hen was na 9 weken gestopt. 44% was na een jaar nog steeds rookvrij. Ook bleek dat rokers die hun stoppoging met “Schematisch Afbouwen” voorbereidden, minder ontwenningsverschijnselen en negatieve emoties hadden ervaren en minder hunkering naar roken hadden. De methode wordt dan ook aanbevolen in de “CBO richtlijn behandeling van tabaksverslaving herziening 2009”. “Schematisch Afbouwen” is de meest uitgewerkte methode om te stoppen met roken, en bewezen effectiever dan in één keer stoppen.” aldus Dijkstra.

Schematisch Afbouwen” is:

1) Een effectieve manier om te stoppen met roken (of minder te gaan roken als stoppen echt niet lukt).

2) De meest uitgewerkte methode om het roken af te bouwen.

3) Wetenschappelijk goed onderbouwd.

4) Bewezen effectiever dan in één keer stoppen.

5) Erkend als effectief of op zijn minst veelbelovend door autoriteiten op het gebied van stoppen met roken.

sigaretEenvoudig in gebruik
De SCD is een kleine computer, die gebruikers meedragen in hun pakje sigaretten. De gebruiker voert zijn of haar rookgewoonte in. De computer berekent dan een afbouwschema. Een rood of groen lampje op het apparaat geeft aan wanneer de gebruiker mag roken (als hij of zij hiervoor kiest) en wanneer dit niet mag. Zo wordt de gewoonte geleidelijk afgebouwd, waarna de laatste stap, het stoppen, gemakkelijker is. De gebruiker bepaalt zelf de duur van de afbouwperiode, met een maximum van 90 dagen. “Zo kunnen rokers stoppen of minderen zoals ze begonnen zijn: stap voor stap.” aldus Dijkstra.

SCD-app
Ter ondersteuning krijgen gebruikers van de SCD gratis toegang tot de SCD-app. De inhoud van deze app is gebaseerd op meer dan tien bewezen effectieve gedragsveranderingsstrategieën. Zo bevat de app een flexibel herinneringssysteem dat de roker zo nodig dagelijks een e-mail stuurt om het afbouwen aan te moedigen. Met deze e-mails wordt de gebruiker gemotiveerd om te blijven minderen. Daarnaast bevat de app een leermodule, waarin de gebruiker kan zien of hij of zij op de goede weg is: of het afleren om te roken en het aanleren om niet te roken de goede kant op gaat.

Meer informatie is te vinden op smokerscountdown.com.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen