Scholieren bereid tot gezonder en duurzamer gedrag na Seven days of feedback

Scholieren die meededen aan de leefstijlinterventie ‘Seven days of feedback’ zeggen bereid te zijn gezonder en duurzamer te gaan leven dan daarvoor. Zo geven zij aan minder vlees te eten (19%) en minder frisdrank te drinken (11%). Dat blijkt uit een evaluatie van ‘Seven days of feedback’ 2014.

Uitdagingen
Seven days of feedback is een leefstijlinterventie voor middelbare scholieren met het doel om hen te motiveren tot een gezonder en duurzamer eet- en beweegpatroon. In zeven dagen worden zeven opdrachten op het gebied van eten, drinken, verspillen en bewegen uitgevoerd, zoals een dag zonder vlees en een dag water drinken in plaats van frisdrank.

Gedragsveranderingen
Het totale percentage scholieren dat direct na Seven days of feedback aangaf zijn/haar gedrag te gaan veranderen was het hoogst voor minder vlees eten (19%), portiegroottes verminderen (12%), frisdrank vervangen door water (11%) en meer bewegen (7%). “Veel scholieren zeggen na afloop van de interventie dat ze van plan zijn gezonder en duurzamer te gaan leven” legt Matthijs van den Berg, afdelingshoofd Preventie en Voeding van het RIVM, uit. “Dat is bemoedigend, maar of dit alleen een momentopname is of ook leidt tot gedragsverandering op langere termijn, moet verder onderzocht worden.”

Evaluatie
De evaluatie van Seven days of feedback is bijzonder, omdat in plaats van papieren vragenlijsten, de gegevens werden verzameld via de Seven days of feedback app. Matthijs van den Berg: “Deze methode van dataverzameling sluit goed aan bij de jonge doelgroep en bereikt snel een grote groep deelnemers.”

Seven days of feedback 2014
In 2014 maakten ruim 26.000 scholieren gebruik van de Seven days of feedback app, waarvan circa 5300 scholieren enkele vragenlijsten voor, tijdens en na de Seven days of feedback invulden. Het RIVM onderzocht de intentie tot gedragsverandering bij de deelnemende scholieren door hen vooraf, tijdens en na afloop van de verschillende uitdagingen enkele vragen te stellen. Op 9 november gaat Seven days of feedback 2015 van start. Ook die editie zal door het RIVM geëvalueerd worden.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen