Nobelprijs naar onderzoekers naar malaria genezing en voorkoming van malaria

Array

ITG feliciteert winnaars Nobelprijs voor Geneeskunde
De Nobelprijs voor Geneeskunde gaat dit jaar naar onderzoekers die hebben bijgedragen aan het genezen en voorkomen van malaria (Youyou Tu) en rondworminfecties (William Campbell en Satoshi Omura).

Prof. dr. Bruno Gryseels, directeur van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, feliciteert de winnaars van de Nobelprijs voor Geneeskunde:

“De (her)ontdekking van artemisinine voor de behandeling van malaria door Chinese wetenschappers, trouwens als onderdeel van hun steun aan de Vietcong, maakte deze dodelijke ziekte weer geneesbaar na de verschijning van resistentie tegen kinine-derivaten. Het heeft enkele decennia geduurd vooraleer de nieuwe medicijnen overal toegepast werden, maar artemisinine heeft intussen honderden miljoenen levens gered en essentieel bijgedragen aan de aanzienlijke terugval van malaria over de voorbije vijf jaar.

Avermectine was een even revolutionaire vooruitgang in de behandeling en bestrijding van rondwormen, in het bijzonder de filariosen. Dit zijn infecties met kleine rondwormen, overgedragen door insecten, van wie de larven in het bloed, de huid, het oog, de lymfeklieren en andere weefsels terechtkomen en daar allerhande schade kunnen aanrichten. De belangrijkste zijn rivierblindheid, dat vijftig jaar geleden nog tot de ontvolking van grote, vruchtbare gebieden in West-Afrika leidden, en lymfatische filariase die over de hele tropische wereld honderden miljoenen mensen aantastte met lymfoedeem en de gevreesde elefantiasis (verminkend oedeem van de ledematen of de genitalia). Door de brede verspreiding van ivermectine, een afgeleide molecule, zijn beide ziekten wereldwijd zeer sterk teruggedrongen. Ivermectine is ook zeer geschikt voor de behandeling van een aantal darmwormen, en voor de bestrijding van teken bij het vee.

Het ITG heeft cruciaal werk geleverd in de klinische evaluatie en valorisatie van artemisinine-combinaties, onder meer met de eerste vergelijkende studie van de belangrijkste formuleringen en met het onderzoeken en bestrijden van de (veel voorkomende) kwaliteitsfraude. Op het gebied van wormziekten is het vooral actief op schistosomiase, darmwormen en lintwormen met onder meer onderzoek naar de effecten van massabehandeling.”

ITG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen