Parel voor verbeteren patiëntveiligheid bij operaties

Array

AMC-anesthesiologen Bart Geerts en Denise Veelo hebben de zorg voor hoogrisicopatiënten die een operatie moeten ondergaan veiliger gemaakt door de introductie van ‘goal-directed fluid therapy’ in Nederland. Daarom ontvingen zij vanmiddag tijdens de Wetenschapsdag voor anesthesiologen een ZonMw parel.

‘Goal-directed fluid therapy’ is een methode die de kans op complicaties vermindert en daarmee kosten kan besparen. De methode bestaat uit een apparaat (Cardiac Output Monitor) dat, in combinatie met een protocol, meet hoeveel bloed het hart per minuut wegpompt. Op basis hiervan kunnen anesthesisten interventies plegen waardoor complicaties worden verminderd. De methode is bewezen effectief.

Internationaal onderzoek
In Engeland wordt de ‘Goal-directed fluid therapy’ al standaard toegepast. Internationaal is er al onderzoek gedaan en de kosteneffectiviteit aangetoond. In Nederland zijn Geerts en Veelo aan de slag gegaan met de vraag hoe deze methode in Nederland geïmplementeerd kan worden.
Implementatie in Nederland

Geerts: ‘Samen met Denise Veelo voerde ik gesprekken met collega’s uit zo’n 20 ziekenhuizen om er achter te komen wat hen over de streep zou trekken. ZonMw bracht ons vervolgens op het spoor van het instrument Business Case. Samen met TNO en 6 ziekenhuizen ontwikkelden we dit instrument dat organisaties inzicht geeft in de investeringen, kosten en opbrengsten van deze vernieuwing. Een geslaagde aanpak blijkt nu, want meer dan 10 ziekenhuizen gebruiken inmiddels de nieuwe methode.’ Henk Smid, directeur van ZonMw, overhandigde de Business Case vandaag aan Elise Sarton van de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologen.

Bron: ZonMW

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen