Staatssecretaris van Rijn aangeklaagd voor nalatigheid

Array

Stichting Vrij Van Roken klaagt Staatssecretaris Martin van Rijn aan wegens nalatigheid vanwege zijn AMvB om de E-sigaret aan banden te leggen. Het gaat daarbij om de onzorgvuldige toevoeging die het aanprijzen van E-sigaretten als middel om te stoppen met roken in alle gevallen verbiedt.

Wetenschappers van de stichting Vrij Van Roken willen een uitzondering voor de E-sigaret als therapeutisch afkickmiddel. Het antwoord van de Staatssecretaris: duizenden euro`s aan boetes en de opmerking: `vraag maar een medicijnvergunning aan.` deze weg is tijdrovend en kostbaar en onmogelijk uitvoerbaar voor de stichting. Ondertussen zullen vele tienduizenden mensen door blijven roken en hieraan overlijden. In haar beroep tegen de boetes verwijt de Stichting de Staatssecretaris nalatigheid met het oog op de Volksgezondheid. De stichting is het zat en eist verantwoordelijkheid van van Rijn.

Een groep wetenschappers en specialisten onder leiding van Dr. Frits Winter heeft de afgelopen jaren een begeleidingsprogramma ontwikkeld waardoor straffe rokers van de levensgevaarlijke tabak verlost kunnen worden. Daarbij gebruiken zij als afkickmiddel een speciaal geselecteerde E-sigaret en eigen vloeistoffen. Dit alles binnen de geldende wetgeving op een klein detail na. De Staatssecretaris heeft in zijn Algemene Maatregel van Bestuur tegen de E-sigaret opgenomen dat elke aanprijzing van de E-sigaret in verband met het stoppen met roken verboden is. Daarbij wordt geen uitzondering gemaakt voor therapeutische doeleinden.

Dr. Frits Winter: ‘De stichting wilde op 1 december 2014 met haar programma starten maar 2 dagen voor de start werd deze maatregel afgekondigd die op 1 februari jl. zou ingaan. Daardoor kon de Stichting slechts korte tijd haar programma aanbieden. De eerste resultaten van de kleine groep deelnemers waren echter opzienbarend. De wetenschappers en het bestuur van de stichting waren zo overtuigd van hun gelijk en de waanzin van deze maatregel van bestuur van de Staatssecretaris dat zij hun programma weliswaar niet meer aanboden maar de website wel nog in de lucht hielden. Hier had de Staatssecretaris geen vrede mee. De stichting kreeg via de Inspectie Warenwet onmiddellijk een reeks boetes opgelegd.’

De Stichting Vrij Van Roken vindt het de wereld op zijn kop dat zij, in haar strijd tegen het roken, dwars wordt gezeten en zelfs vervolgd wordt door de Staatssecretaris. De machtige lobby van de tabaksindustrie ervaart concurrentiewerking van de E-sigaret. Dit spanningsveld maakt dat de E-sigaret als effectief middel tegen nicotineverslaving niet ingezet kan worden. Wereldwijd spreken wetenschappers zich steeds meer en duidelijker publiekelijk uit voor de E-sigaret. Naar aanleiding van een universitair onderzoek pleitte een Engelse groep er onlangs zelfs voor om deze elektronische sigaret gratis (!) aan zware rokers te verstrekken. Elsevier meldde afgelopen week dat de E-sigaret 95% minder schadelijk is dan de gewone sigaret. Daarom eist de Stichting Vrij Van Roken van de staatssecretaris erkenning van de therapeutische E-sigaret tenzij door gedegen onderzoek naar het programma wordt aangetoond dat dit het stoppen met roken niet positief beïnvloedt.

Bron: EZPress

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen