Activiteiten Wereld Trombose Dag op 10 en 13 oktober

Array

Dinsdag 13 oktober is het Wereld Trombose Dag. Op deze dag krijgt de ziekte trombose elk jaar nationaal en internationaal aandacht via diverse activiteiten. Het LUMC organiseert een lezing op 13 oktober. Op 10 oktober kunt u zich laten informeren over trombose op de zaterdagmarkt in Leiden.

Leidse zaterdagmarkt op 10 oktober
Artsen en onderzoekers van het LUMC staan zaterdag 10 oktober samen met de Trombosedienst met een kraampje op de Leidse markt om u meer te vertellen over trombose. Er zijn activiteiten voor jongere bezoekers en u kunt meedoen aan de Trombose Quiz, waarbij u kans maakt op mooie prijzen. De Trombosedienst Leiden vertelt bovendien over het zelf meten van uw bloedwaarde en over de trombose-app voor op uw smartphone.

LUMC-publiekslezing op 13 oktober
Dinsdag 13 oktober is er van 19.30 – 20.30 uur een publiekslezing over trombose in het hoofdgebouw van het LUMC. Arts Tom van der Hulle en onderzoeker Mettine Bos slaan een brug tussen wetenschappelijk onderzoek en de toepasbaarheid daarvan in de spreekkamer. Ook zal er aandacht worden besteed aan de symptomen en herkenning van trombose. Toegang is gratis, u kunt zich nu aanmelden.

Over trombose
Trombose is een levensgevaarlijke aandoening waarbij er in de bloedvaten spontaan een bloedstolsel ontstaat. Dit stolsel blokkeert het bloedvat en de bloedsomloop en veroorzaakt daarmee schade aan de omringende weefsels en organen. Een bloedstolsel kan ook losschieten en verderop in het lichaam schade aanrichten, resulterend in een hartinfarct, beroerte of longembolie.

Wetenschappelijk onderzoek aan het LUMC heeft als doel om trombose te voorkomen, eerder te signaleren en beter te behandelen. Eén van de belangrijkste ontdekkingen op het gebied van trombose wereldwijd is ‘Factor V Leiden’. Deze erfelijke bloedstollingziekte is de meest voorkomende risicofactor voor trombose en, zoals de naam al doet vermoeden, ontdekt door wetenschappers van het LUMC.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen