Onze hersenen verwerken beeld zonder dat we dit doorhebben

De visuele keuzes die bepalen wat je ziet kunnen volledig onbewust plaatsvinden
De frontale hersengebieden, die normaal het denkwerk doen, blijven stil bij het maken van deze onbewuste keuzes. De keuzes vinden automatisch plaats in de zintuiglijke hersengebieden. Dit blijkt uit internationaal onderzoek waaraan wetenschappers van de faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de VU hebben meegewerkt. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Neuroscience.

Zien zonder na te denken
We hebben het gevoel alsof we de buitenwereld zien zoals hij is. Maar wat je ziet staat niet vast. Zien is namelijk een proces van interpretatie, waarin keuzes gemaakt worden door onze hersenen, die hiermee antwoord geven op de vraag: “Wat zie ik?”. Wetenschappers van de VU, UvA, Universiteit Utrecht en Vanderbilt University (Nashville, VS) toonden aan dat visuele keuzes niet alleen bewust kunnen worden gemaakt, maar dat ze ook onbewust plaatsvinden. Deze uitkomsten betekenen dat het actieve en creatieve proces wat ‘zien’ is, veel meer vanzelf plaatsvindt dan eerder was gedacht.

Steeds meer inzicht werking van bewustzijn
VU-onderzoeker Tomas Knapen: “Als je de keuze maakt waar je op vakantie wilt, denk je daar lang over na. Maar over datgene wat je ziet hoef je vrijwel nooit lang na te denken, dat gaat razendsnel. Uit ons onderzoek blijkt dat dit komt doordat je hersenen visuele keuzes automatisch maken. Zo automatisch zelfs, dat je het zelf niet in de gaten hebt. Het is alsof een team robots in je hoofd al heeft geïnterpreteerd wat je ziet, voordat je er bewust van wordt. Misschien staan we in ons bewustzijn wel veel minder aan het roer dan we geneigd zijn te denken…”.

Bekijk hieronder de video die de resulaten van het onderzoek mooi toelicht.

Bron: VU W-Zine/Research Square

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen