Symposium Kennis & kunde delen in de postmortale zorg – 8 oktober 2015

Array

Op donderdag 8 oktober a.s. organiseert de Zorg Diensten Groep ter ere van haar 25 jarig bestaan in Fort Voordorp te Groenekan een symposium met als titel Kennis & Kunde delen in de Postmortale Zorg.

Gerenommeerde sprekers, waaronder Peter van Uhm Generaal b.d., Prof.dr. Jos de Keijser, buitengewoon hoogleraar Complexe rouw, burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen, Charles Lamens, teamleider LTFO (Landelijke Team Forensische Opsporing) en Jacqueline Mommer, moeder van Joris, zullen de relaties van ZDG overtuigen van het belang van deskundige postmortale zorg als noodzaak voor een waardig rouwproces.

De jubilerende Zorg Diensten Groep biedt tijdens het symposium Fonds Slachtofferhulp een cheque aan t.b.v. het Fonds Postmortale Zorg.

Korte toelichting over Zorg Diensten Groep
Op 1 juni 1990 is gestart met het bedrijf CMO (Cura Mortu Orum – vrij vertaald: ‘zorg voor de doden’) en met Multiline (Meldkamer Postmortale Zorg en Uitvaart Contact Centre). In de jaren daaropvolgend wordt het eerste vliegveldmortuarium opgericht, Mortuarium Schiphol. Daarna bleek dat er naar de vakkennis, die eerst alleen als interne opleiding werd aangeboden, ook in de branche behoefte was. In 2004 ging Docendo Opleidingen van start. Tot slot is een specialistische eenheid toegevoegd aan de Zorg Diensten Groep, namelijk PMF (Post Mortem Facilities). Dit bedrijf wordt ingezet bij het specialistisch reinigen van plaatsen delicten, plaatsen overlijden en plaatsen waar een overledene soms al enige tijd heeft gelegen.

In de afgelopen 25 jaar is, dankzij onze opdrachtgevers, binnen ZDG veel kennis en kunde vergaard. Daar willen wij nu bij dit jubileum graag iets voor ‘terug doen’.

Tijdens deze kwart eeuw is met name duidelijk geworden hoe enorm belangrijk het is wanneer nabestaanden afscheid kunnen nemen van hun geliefde. Het is het begin van hun rouwproces. Ook wanneer het afscheid nemen bijna onmogelijk is, vanwege verwondingen, verminkingen of gevolgen van het ontbindingsproces. Juist op het verkrijgen van deskundigheid om de overledene professioneel en waardig te verzorgen of toonbaar te maken is in de afgelopen 25 jaar gefocust. Het was ook één van de grootste uitdagingen van de initiatiefnemer bij de start van CMO. Het idee was dan ook om deze kennis en kunde nog verder te stimuleren vanuit een Fonds Postmortale Zorg. Hiervoor is overlegd met het Fonds Slachtofferhulp. Tijdens het overleg bleek dat het moment ideaal en bijzonder was, omdat zij een onderzoek van Prof. Jos de Keijser steunen, waarin specifiek gefocust wordt op rouw bij niet natuurlijk en acuut overlijden (calamiteiten).

Omdat alle aspecten van onze dienstverlening hier raakvlakken mee hebben is besloten om Sponsoring Member van het Fonds Slachtofferhulp te worden. De bijdrage van het eerste jaar bestaat uit de giften voor ons jubileum aangevuld met een gift van ZDG.

Dag van het laatste afscheid
Daarnaast zal op het symposium bekend worden gemaakt dat vanaf 1 juni 2016 gekenmerkt wordt als landelijke ‘Dag van het laatste afscheid’. Zodat we ieder jaar op 1 juni extra aandacht zullen schenken aan de manier waarop we afscheid kunnen nemen van een overledene. Meer informatie over de wijze waarop we dit willen vormgeven, zal op 8 oktober bekend gemaakt worden.

Bron: Zorg Diensten Groep

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen