Jaarlijkse Galenusprijzen uitgereikt

Array

Jaarlijkse Galenusprijzen uitgereikt aan dr. Alwin Huitema en het product Sirturo van Janssen Cilag
Gistermiddag zijn weer de jaarlijkse Galenusprijzen uitgereikt. De Galenusprijzen bestaan uit 2 prijzen: de Galenus Researchprijs is een prestigieuze jaarlijkse prijs voor jonge onderzoekers en bekroont een wetenschappelijk onderzoek dat van grote betekenis is voor en direct betrekking heeft op fundamenteel of klinisch geneesmiddelenonderzoek. Daarbij gaat het om een onderzoek dat inzake omvang en relevantie aanzienlijk uitstijgt boven werk verricht in het kader van een promotie. De Galenus Researchprijs bestaande uit een gouden medaille en een geldprijs ter waarde van € 5.000. De Galenus Geneesmiddelenprijs bestaande uit een gouden medaille, beloont het meest betekenisvolle en innovatieve geneesmiddel voor humaan gebruik.

De winnaar van Galenus Researchprijs 2015 van dit jaar is dr. Alwin Huitema Alwin Huitema is ziekenhuisapotheker in de apotheek van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (Nederlands Kanker Instituut, NKI). Dit Instituut doet toonaangevend onderzoek binnen de oncologie. Het betreft fase I, II en III geneesmiddelstudies bij vele soorten kanker, maar ook investigator-initiated onderzoek met reeds geregistreerde geneesmiddelen. Met name op dàt gebied heeft dr. Huitema een bijzonder belangrijke bijdrage geleverd. Personalized Medicine is daarbij een sleutelbegrip. Huitema heeft belangrijk bijgedragen aan het individualiseren van de dosering van geneesmiddelen, dankzij de uitkomsten van zijn onderzoek op het gebied van populatiefarmacokinetiek en -farmacodynamiek. Volgens het oordeel van de jury hebben we hier van doen met een zeer getalenteerde geneesmiddelonderzoeker waarvan we nog veel zullen horen. Het is dan ook een groot genoegen om aan hem de Galenus Researchprijs 2015 te kunnen uitreiken (zie juryrapport in de bijlage)

Prof. dr. Erik Frijlink, RUG-hoogleraar Farmaceutische Technologie en Biofarmacie reikte de Galenus Geneesmiddelenprijs 2015 uit voor Sirturo met als stofnaam bedaquiline. Het betreft een nieuwe actieve stof tegen tuberculose. Bijna 5% van alle gevallen van tuberculose blijkt niet te reageren op de oude vertrouwde en geijkte geneesmiddelen. Dit vormt hierdoor een groot gevaar voor de volksgezondheid. De huidige behandeling van multiresistente tuberculose is ingewikkeld, langdurig en vereist een aanzienlijk aantal geneesmiddelen met zwakke werkzaamheid en slechte verdraagbaarheid. Het faalrisico en de mortaliteit daarvan zijn hoog. De Jury is trots om dit jaar de prijs uit te kunnen reiken aan het geneesmiddel Sirturo dat belangrijk bijdraagt aan het oplossen van de maatschappelijke nood van multiresistente tuberculose.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen