Nederland gastheer internationaal congres over richtlijnen in de zorg

Array

Richtlijnen zijn in Nederland en in vele andere landen belangrijke instrumenten om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Richtlijnorganisaties over de hele wereld zijn verenigd in het Guidelines International Network (G-I-N). Het jaarlijkse G-I-N congres vindt van 7 tot 10 oktober plaats in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Een consortium van Nederlandse richtlijnmakers en het Zorginstituut organiseert het congres.Het thema van het congres is typisch Nederlands: ‘Engaging all stakeholders; guidelines from a societal perspective’. De maatschappelijke betekenis van medische richtlijnen en zorgstandaarden, de belangenconflicten die hierbij een rol kunnen spelen, het belang van patiëntparticipatie en aandacht voor de kosteneffectiviteit zijn onderwerpen die aan de orde komen.

Draagvlak
In de openingsceremonie zal Bert Boer, bestuurslid van Zorginstituut Nederland, hoofdsponsor van het congres, de deelnemers welkom heten. Minister Schippers zal in een videoboodschap aangeven dat richtlijnen niet alleen van belang zijn voor beroepsprofessionals, maar ook voor patiënten en zorgverzekeraars om de kwaliteit van zorg te bevorderen. Voor het maatschappelijke draagvlak is het van groot belang dat zij voldoende betrokken zijn. Want het uiteindelijke doel is niet alleen een goede richtlijn, maar vooral verbetering van de patiëntenzorg in de praktijk.

Conflicterende belangen
Richtlijnen spelen een belangrijke rol bij besluitvorming in de gezondheidszorg. Verwacht mag worden dat ze betrouwbaar zijn en onafhankelijk zijn opgesteld. Toch zijn er zorgen over de invloed van financiële, academische en andere belangen van zorgprofessionals, patiënten en beleidsmakers. Van het bestuur van G-I-N is vandaag een artikel gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine over transparantie en het prudent omgaan met belangen.

Award
De Najoua Mlika-Cabanne award voor innovatie in richtlijnen, ter nagedachtenis van een van de oprichters van G-I-N, zal worden uitgereikt tijdens de openingsceremonie. Voor de eerste keer wordt deze toegekend aan een Nederlander.

Deelnemers uit 40 landen
Er worden 550 deelnemers uit 40 landen verwacht, waaronder circa 150 uit Nederland. De doelgroep is zeer gemêleerd, onder andere beleidsmakers, richtlijnmakers, kwaliteitsmedewerkers, verzekeraars, zorgverleners, patiëntvertegenwoordigers en onderzoekers. Op de website www.gin2015.net staat meer informatie over het congres.

Het congres wordt georganiseerd vanuit een consortium met Zorginstituut Nederland, NHG, Trimbos, IKNL, KiMS, TNO en KNGF, die eveneens co-sponsors zijn van het congres.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen