Nobelprijs scheikunde naar DNA-reparatie

Array

De Nobelprijs voor Scheikunde is dit jaar toegekend aan de Zweed Tomas Lindahl en de Amerikanen Paul Modrich en Aziz Sancar. Zij krijgen de prijs voor hun onderzoek naar hoe cellen beschadigd DNA herstellen. Dat kan onder meer worden toegepast bij de behandeling van kanker.mDNA kan op verschillende manieren beschadigd raken, bijvoorbeeld door UV-straling of de inname van giftige stoffen. Met behulp van het beschadigde DNA kunnen nieuwe kankercellen ontstaan. Door deze genmutaties in kankercellen wordt de de behandeling van kanker moeilijker. DNA repareert zichzelf, nadat het is beschadigd door chemotherapie of bestraling.

Tomas Lindahl had het idee dat er een reparatiemechanisme moest bestaan. Hij zocht er naar en vond er één. Dat was in de jaren ’70. De twee andere nobelprijswinnaars, Paul Modrich en Aziz Sancar, vonden vervolgens andere mechanismen voor genmutaties
Dankzij het onderzoek van deze drie wetenschappers kunnen methoden worden ontwikkeld waarbij het DNA in de kankercellen zich niet kan repareren, maar het DNA van de gezonde cellen wel. Dat zou genezing kunnen bevorderen.

De impact van het onderzoek van de drie is groot voor onder andere de oncologie. Het helpt bijvoorbeeld begrijpen waarom kanker zo’n ingewikkelde ziekte is om aan te pakken, vertelt Lindahl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen