Nobelprijs scheikunde naar DNA-reparatie

0
957

De Nobelprijs voor Scheikunde is dit jaar toegekend aan de Zweed Tomas Lindahl en de Amerikanen Paul Modrich en Aziz Sancar. Zij krijgen de prijs voor hun onderzoek naar hoe cellen beschadigd DNA herstellen. Dat kan onder meer worden toegepast bij de behandeling van kanker.mDNA kan op verschillende manieren beschadigd raken, bijvoorbeeld door UV-straling of de inname van giftige stoffen. Met behulp van het beschadigde DNA kunnen nieuwe kankercellen ontstaan. Door deze genmutaties in kankercellen wordt de de behandeling van kanker moeilijker. DNA repareert zichzelf, nadat het is beschadigd door chemotherapie of bestraling.

Tomas Lindahl had het idee dat er een reparatiemechanisme moest bestaan. Hij zocht er naar en vond er één. Dat was in de jaren ’70. De twee andere nobelprijswinnaars, Paul Modrich en Aziz Sancar, vonden vervolgens andere mechanismen voor genmutaties
Dankzij het onderzoek van deze drie wetenschappers kunnen methoden worden ontwikkeld waarbij het DNA in de kankercellen zich niet kan repareren, maar het DNA van de gezonde cellen wel. Dat zou genezing kunnen bevorderen.

De impact van het onderzoek van de drie is groot voor onder andere de oncologie. Het helpt bijvoorbeeld begrijpen waarom kanker zo’n ingewikkelde ziekte is om aan te pakken, vertelt Lindahl.