Eerste High Intensive Care van GGZ scoort goede resultaten

Array

Eind 2012 opent GGzE als eerste GGZ-instelling een High Intensive Care Unit. Een hele openbaring destijds. Iedereen vond wel dat cliënten die in crisis verkeerden op een andere wijze geholpen moesten worden, maar de draai kon niet goed worden gemaakt. GGzE ontwikkelde, samen met onder andere Philips, de High Intensive Care Unit. En dit blijkt een goede keuze te zijn geweest. Cliënten zijn erg tevreden, evenals de medewerkers, en bovenal neemt het aantal separatie-uren met maar liefst 40% af.

In 2012 vonden er jaarlijkse in Nederland 18.000 separaties plaats. De zorg en de overheid wilden dat aantal reduceren. GGzE pakte de handschoen op en ging met bedrijven en instellingen in de regio om tafel en ontwikkelde de High Intensive Care Unit; een zorgunit waarin de cliënt, óók tijdens een crisis, zoveel als mogelijk zelf de regie houdt.

Een voorbeeld voor anderen
Cliënten en medewerkers zijn erg tevreden over de gezondmakende omgeving die is gecreëerd en over de nieuwe werkwijzen die zijn doorgevoerd. Cliënten geven aan door de nieuwe werkwijze en de inrichting van de ruimtes meer regie te kunnen behouden en dat geeft meer rust. Medewerkers zien dat door deze aanpak en de alternatieven die zij daarin hebben, niet alleen dat een crisis voorkomen kan worden, maar ook een sneller herstel kan plaatsvinden.

Met de ontwikkeling van de High Intensive Care heeft GGzE al meerdere awards gewonnen de afgelopen jaren. Daarbij bleek deze wijze van behandelen ook een goed voorbeeld voor anderen. Inmiddels zijn er bij meerdere GGZ-instellingen High Intensive Care units ontwikkeld.

Bij GGzE zijn op de High Intensive Care Unit de resultaten positief. De interventies die daar ingezet worden zijn van steeds kortere duur. Het aantal separatie-uren op de High Intensive Care daalde in drie jaar met maar liefst 40%.

Menswaardige technologie
De menswaardige technologie en bijzondere bouwstijl die zijn toegepast op de High Intensive Care Unit zorgen voor een healing environment die bijdraagt aan de zelfregie van de cliënt in de meest kwetsbare situatie. Als een cliënt in crisis dreigt te raken kan hij gebruikmaken van de supportruimte, die hij via een groot touchscreen een thema kan geven dat past bij zijn gemoedstoestand. Naast een mooie foto en bijpassende muziek kleurt de kamer door Ambience Experience in de door hem gewenste en bij de gemoedstoestand passende kleur. Het grote scherm biedt ook ontspanning doordat het gebruikt kan worden als teken- en spelletjesbord. En via het touchscreen blijft de cliënt in contact met de zorgverlener en binnenkort zelfs ook met familie en naasten. Deze kunnen erg belangrijk zijn in een periode van crisis en zij worden daarom zoveel als mogelijk bij de behandeling betrokken.

Ook de bijzondere bouw is belangrijk in de gehele situatie. De ronde hoeken in de ruimtes en de speciale verlichting zorgen voor minder schaduwwerking en dus voor minder vervelende verschijningen. De tweekleurige vloer biedt de cliënt eigen regie, omdat die de scheiding aangeeft tot hoe ver een medewerker de kamer mag betreden. En door de glazen wand is er continu contact tussen de cliënt en de medewerker wat bijdraagt aan het gevoel van nabijheid en vertrouwen.

Bejegening
Maar alleen met techniek en een andere bouwstijl ben je er natuurlijk niet. Ook de wijze van bejegening en behandeling is veranderd. Er wordt op de High Care Unit per persoon per moment bekeken wat hij of zij nodig heeft aan nabijheid of aan faciliteiten om een crisis te voorkomen. Daarover wordt ook nadrukkelijk met de cliënt zélf gesproken. Door de één op één benadering kan de situatie van de cliënt goed gemonitord worden en kan er tijdig opgeschaald óf afgeschaald worden.

Als een cliënt toch in crisis dreigt te raken wordt hij op de High Intensieve Care Unit niet afgezonderd zoals voorheen gebruikelijk was in de separeerruimte maar wordt er juist nabijheid geboden. Dat alles tezamen met de belangrijke aanvulling van een ervaringsdeskundige als een volwaardig teamlid maken dat deze vorm van behandelen een succes is.

Eerste forensische High Intensive Care
Nu de resultaten positief zijn, zijn we toe aan een volgende stap. GGzE verkent op dit moment de mogelijkheden voor de eerste High Intensive Care in de forensische psychiatrie. Als alles loopt zoals we nu voor ogen hebben kunnen we in de tweede helft van 2016 starten met de implementatie van de eerste High Intensive Care forensische psychiatrie in De Woenselse Poort.

Bron: GGZe

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen