DVN eist aanpassing preferentiebeleid Menzis

Array

“Menzis passeert patiënten en artsen”, DVN eist aanpassing preferentiebeleid
Afgelopen week ontving Diabetesvereniging Nederland (DVN) het bericht dat zorgverzekeraar Menzis voor de jaren 2016-2017 preferentiebeleid gaat voeren op diabetesmedicatie. Het betreft insuline glargine (Lantus). Van deze insuline bestaat ook een biosimilar-variant, Abasaglar. Een biosimilar van insuline wordt anders gemaakt dan de oorspronkelijke insuline, maar werkt hetzelfde. Het preferentiebeleid houdt in dat Menzis voor deze soort insuline aanwijst op welk merk haar verzekerden nog recht hebben, en andere merken uitsluit.

Onaangenaam verrast
Diabetesvereniging Nederland was zeer onaangenaam verrast door het optreden van Menzis. Het besluit van Menzis is tot stand gekomen zonder afstemming met zorgverleners (de Nederlandse Diabetes Federatie) en Diabetesvereniging Nederland, als vertegenwoordiger van de patiënt. “Menzis passeert patiënten en artsen”, reageert Olof King, directeur van de Diabetesvereniging. “Overleg en onderling respect zouden kernwaarden moeten zijn in de relatie tussen zorgverzekeraars, zorgverleners en patiënten. Menzis slaat dus echt de plank mis.” Ook de internisten en de Nederlandse Diabetes Federatie keuren de werkwijze van Menzis af.

Standpunt
Biosimilars zijn goedkoper dan de originele medicijnen en dragen daarmee bij aan de betaalbaarheid van de zorg. Maar kosten mogen nooit alleen de reden zijn om de behandeling van een patiënt aan te passen door een nieuw geneesmiddel te gaan gebruiken. Diabetesvereniging Nederland wil samen met zorgverleners duidelijk afspreken onder welke voorwaarden het verantwoord is om over te stappen op het gebruik van een biosimilar. Wij vinden dat een zorgverzekeraar deze afspraken dient te volgen. Evenals de internisten vindt DVN dat arts en patiënt samen de beslissing nemen over de uitwisselbaarheid van de insuline. Uit ons standpunt: “Overzetten op een biosimilar mag alleen onder strikte begeleiding van een arts en alleen als de patiënt er zelf, na goed geïnformeerd te zijn, mee instemt.” Lees de visie van DVN op biosimilars.

Wat doet DVN?
Diabetesvereniging Nederland verwacht dat het beleid van Menzis over biosimilars de kwaliteit van zorg negatief beïnvloedt. Menzis moet goede zorg faciliteren, niet definiëren. Diabetesvereniging Nederland heeft daarom in een brief aan Menzis geëist dat de zorgverzekeraar dit beleid aanpast. Wij wachten nog op antwoord.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen