Muziek, een waardevol instrument in de Zorg

0
1484

Hoe kan je muziek als hulpmiddel in de dagelijkse zorg inzetten? Deze vraag staat centraal tijdens het Landelijk Congres Muziek, een waardevol instrument in de Zorg op 18 januari 2016 in het Spant! in Bussum. Topsprekers, waaronder Prof.dr. Erik Scherder, Prof.dr. Hans Jeekel en Hanne Deneire, vertellen hun praktijkervaringen en belichten ook de wetenschappelijke feiten.

Muziek is niet weg te denken uit ons leven. Luisteren naar muziek geeft een bijzondere beleving, het roept emoties op en brengt mensen in contact. Zo krijgen mensen met diepgevorderde dementie door het luisteren naar muziek herinneringen terug. Kinderen met autisme leren zich door muziek beter te uiten in hun gedrag en emotie. Mensen die een herseninfarct hebben gehad, kunnen door muziektherapie hun spraak leren verbeteren. Doordat muziek positieve gevoelens oproept, kan het ondersteunen bij stressvolle momenten in de dagelijkse zorg. Ook in het ziekenhuis wordt muziek ingezet als middel tegen pijn, stress en angst, bijvoorbeeld ter voorbereiding op een operatie. Alle reden om vaker muziek in te zetten als hulpmiddel in de dagelijkse zorg.

Naast een college van Prof.dr. Erik Scherder over muziek en het brein gaat Prof.dr. Hans Jeekel in op de inzet van muziek in het ziekenhuis. Hanne Deneire, artistiek leider van House of Music uit België geeft praktische tips over hoe muziek kan worden ingezet in de dagelijkse praktijk. Deelnemers kunnen het congresprogramma verder zelf samenstellen door een keuze te maken uit 16 inspirerende en praktische workshops, zoals ‘Muziek en bewegen bij Parkinson en Alzheimer’ of ‘Contact met autistische kinderen’.

Dit congres wordt georganiseerd door StudieArena in samenwerking met Alzheimer Nederland, VU Amsterdam, NVvMT (Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie), House of Music en Stichting Papageno.

Het complete programma is op de website te lezen: www.studiearena.nl.

Vorig artikelSnelle uitvoering Nationaal Hepatitisplan noodzakelijk
Volgend artikelZorgproces borgen met ‘verpleegkundige’ bouwstenen
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.