Gezondheidszorg onvoldoende bewust van gevaren mHealth

Array

Zorginstellingen zijn nog onvoldoende voorbereid op de huidige opmars van de mobiele gezondheidszorg. Het gebruik van persoonlijke apparaten binnen de zorgsector, matige beveiliging en apparaten die wel communiceren via het internet maar niet worden onderhouden door de afdeling ICT, maken het voor buitenstaanders relatief eenvoudig om in te breken. De minimale bewustwording rondom het thema is zorgwekkend. Dat stelt ICT-specialist Capitar IT Group in haar nieuwe whitepaper ‘Veiligheid van mobile health in eigen handen’. Deze is te downloaden via: https://www.capitar.com/mobile-health-veilig-in-eigen-handen/

Nu digitale zorg fundamenteel is voor het leveren van betaalbare en goede zorg, dienen ziekenhuizen en andere zorgverleners adequaat om te gaan met security en privacy issues. Omdat veel artsen momenteel gebruikmaken van publieke diensten op hun smartphone die buiten de standaard bedrijfsapplicaties staan, is niet alle patiëntinformatie veilig. De risico’s zijn bij zorgprofessionals niet top of mind en deze onwetendheid kan zorgen voor grote dreigingen bij ziekenhuizen.

mHealth m-healthPeter Jurg, Director Innovation & Consultancy bij Capitar: “De reden dat veel hacks zich voordoen is omdat de verschillende apps en devices niet goed geïntegreerd zijn in de huidige IT-systemen van organisaties. Een andere reden is het gebruik van Shadow IT: diensten die buiten de bedrijfsapplicaties vallen, maar wel eenvoudig te gebruiken zijn. Met name in de gezondheidszorg gaan deze problemen zich steeds vaker voordoen. Als zorgprofessionals een röntgenfoto met collega’s willen delen, dan is vaak de snelste manier om dit te doen via WhatsApp of Dropbox. Dit zijn publieke diensten met weinig beveiliging en privacy. Gebruiksgemak is dus essentieel voor een goede beveiliging van mobiele bedrijfsapplicaties. De balans tussen gebruiksgemak en veiligheid ontbreekt momenteel nog bij veel zorginstellingen.”

Met ruim twintig jaar ervaring heeft Capitar expertise opgebouwd op het gebied van security services, managed services, identity & access management en consultancy. Met een efficiënte, proactieve aanpak weet Capitar met ruim 40 professionals uiteenlopende IT-projecten tot een succes te brengen. Dit betekent onder meer het faciliteren van een hoge beschikbaarheid van de IT-omgeving. Capitar werkt onder andere voor Hero, AHK en Vivent. Kijk voor meer informatie op www.capitar.com of volg Capitar op Twitter @capitar_com.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen