Instituut voor Tropische Geneeskunde geeft hiv-opleiding gezondheidswerkers

Array

Avondcursus behandelt verschillende aspecten van chronische aandoening die toch anders is dan alle andere
Graag vraagt het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen uw aandacht voor de die start op 12 november 2015: Hiv: zorg en preventie – de multidisciplinaire aanpak: www.itg.be/cursushivaids.

De aanpak is origineel: het gebeurt niet vaak dat artsen, verpleegkundigen en vroedvrouwen samen school lopen. Graag willen we ook docenten in hogescholen en universiteiten bereiken, zodat ze de inhoud kunnen integreren in hun eigen lessen: het teach-the-teacher-concept. De opleiding snijdt alle relevante onderwerpen aan die een hulpverlener nodig heeft om hiv-patiënten adequaat te kunnen opvangen.

Neemt u gerust contact met ons op mocht u een interview willen doen met een van de lesgevers. Ook een korte aankondiging wordt zeer op prijs gesteld, want ook artsen en verpleegkundigen worden vaak nog het best bereikt via de media.

Waarom deze cursus?

Stel dat u morgen een kankerdiagnose krijgt? Of een hiv-diagnose!

Hiv is een chronische, medische controleerbare aandoening geworden.

Toch is hiv anders dan andere ernstige ziekten. Stel dat u morgen een kankerdiagnose krijgt en een oude vriend op de tram ontmoet, die vraagt hoe het met u gaat. U antwoordt dan wellicht in tranen: “Niet zo goed, ze hebben kanker bij me vastgesteld.”

Stel dat er morgen bij u hiv wordt vastgesteld en u ontmoet dezelfde vriend op dezelfde tram. Wellicht antwoordt u dan: “Geen probleem, alles is oké.” En u probeert uw tranen te verbergen.

De meeste mensen met hiv leven met een geheim. Slechts zeer weinigen durven er open over praten. Mensen zijn bang voor sociale uitsluiting, vernederende opmerkingen, verlies van partners. “Sociale uitsluiting leidt tot bestaansangst”, zei ooit een docent aan de Antwerpse Interactie-Academie. Hij heeft gelijk. Leven met geheimen weegt op psyché en emoties.

De opleiding geeft een grondig inzicht in de medische/paramedische aanpak, maar gaat ook ruimer:

· Hiv is natuurlijk een soa, dus partners zijn betrokken.

· Het gebeurt dat mensen hun hiv-status niet zeggen, ook niet aan de vaste partner: de zorgethiek is betrokken.

· Het virus kan overgaan van moeder op foetus tijdens de zwangerschap: kinderen zijn betrokken.

· De hiv-status bekend maken kan leiden tot ontslag: de werkvloer is betrokken.

· Hiv komt veel meer voor in bepaalde doelgroepen, homomannen, Afrikaanse migranten: discriminatie loert om de hoek.

· De focus van de opleiding ligt op de hiv-situatie in België, maar die kan je niet los zien van de internationale context.

· Medische opvang alleen, is niet voldoende, vandaar de multidisciplinaire insteek van de opleiding.

Bron: Instituut voor Tropische Geneeskunde

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen