Akkoord NFU met 2 centrales over tegemoetkoming pensioenaftopping

Array

De NFU heeft een akkoord bereikt met twee centrales over de tegemoetkoming pensioenaftopping door deze te verwerken in de salarisschalen. In vervolg op het Cao-akkoord heeft apart overleg plaatsgevonden tussen NFU en werknemersorganisaties over de tegemoetkoming pensioenaftopping. Wettelijk is vastgesteld dat fiscaalvriendelijk pensioensparen vanaf 2015 wordt gemaximeerd op € 100.000,- bruto salaris bij een voltijds dienstverband.
Over de tegemoetkoming van werkgeverszijde is op 9 september jl. overleg gevoerd met werknemersorganisaties. Vervolgens heeft technisch overleg plaatsgevonden, en op 14 oktober jl. is hierover opnieuw nader overleg gevoerd met werknemersorganisaties in het LOAZ (overlegtafel sociale partners umc’s).

Aanwending tegemoetkoming
De medewerker kan de tegemoetkoming aanwenden om uit zijn hoger netto loon het verlies aan pensioen te repareren via inleg in een netto pensioenregeling of een netto lijfrenteregeling.
Over deze voorzieningen wordt nader informatie verstrekt tijdens voorlichtingsbijeenkomsten in de umc’s.

Eenmalige verwerking
Naar aanleiding van het overleg met werknemersorganisaties heeft de NFU het voorstel gedaan om de tegemoetkoming éénmalig, duurzaam en structureel te verwerken in de hiervoor relevante salarisschalen vanaf 1 januari 2015. De premie die de umc’s anders aan pensioenpremie kwijt zouden zijn, wordt doorgegeven via de salarissen. Hierbij wordt rekening gehouden met toelagen die aan het salaris zijn gekoppeld. De transitie leidt niet tot verhoging van de kosten voor de medewerkers die worden geraakt door de pensioenaftopping, en gaat niet ten koste van de loonruimte van de overige medewerkers. Hierover zijn afspraken gemaakt in de Cao umc 2015-2017, die door de NFU en de vier werknemersorganisaties afgelopen zomer is afgesloten. Naast twee eenmalige uitkeringen wordt in 2015, 2016 en 2017 in augustus telkens een structurele loonsverhoging toegekend van 1%.

Reactie werknemersorganisaties
De werknemersorganisaties reageerden verschillend op het NFU-voorstel.
FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn hebben aangegeven de gekozen vormgeving niet acceptabel te vinden. Het Ambtenarencentrum en CMHF hebben ingestemd met het NFU-voorstel.

Besluitvorming
Bij het staken van stemmen (twee werknemersorganisaties stemmen voor en twee stemmen tegen) beslist de voorzitter van het LOAZ, Ernst Kuipers, of er voldoende draagvlak is om de voorstellen door te voeren. De voorzitter beslist op basis van:

  • eerdere principeafspraak met de vier werknemersorganisaties in het LOAZ dat de premievrijval aan werkgeverszijde tegemoetkomt aan de doelgroep die wordt geraakt door de pensioenaftopping
  • het feit dat de centrales die vóór zijn in overgrote mate de doelgroep vertegenwoordigen die door de pensioenaftopping worden geraakt

om het NFU-voorstel om te zetten in een definitief deelakkoord op de Cao umc 2015-2017.

Hier leest u het Aanvullend deelakkoord Cao umc 2015-2017.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen