GGZ-Momentum : Patiëntenstop behandeling VGZ-verzekerden

Array

GGZ-instelling Momentum heeft geen andere keus meer dan een patiëntenstop in te stellen voor patiënten van zorgverzekeraar VGZ De reden: ze zitten aan het maximumbedrag voor patiëntenzorg dat de verzekeraar voor dit jaar heeft afgesproken en moet daardoor patienten gratis behandelen. Maar inmiddels hebben ze al zoveel gratis behandelingen gedaan dat de instelling dit financieel niet meer kan dragen.

Momentum heeft al voor honderdduizenden euro’s gratis patiënten moeten behandelen, maar kan zo niet verder werken als het niet failliet wil gaan. EenVandaag spreekt met een patiënte die aan boulimia (eetstoornis) lijdt en nu geweigerd is door Momentum, een Brabantse instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Dat bevestigt ook haar huisarts, Joep Kamphoven.

Volgens advocaat gezondheidsrecht Steef Verheijen is deze situatie absoluut niet uniek. Meer zorginstellingen, ook buiten de GGZ, liggen in de clinch met de zorgverzekeraars.

VGZ en GGZ Momentum hebben de afgelopen jaren een contract met elkaar gehad. In dit contract is vastgelegd hoeveel patiënten zij mogen behandelen. Aan het begin van dit jaar werd al snel duidelijk dat het aantal mensen dat zorg vraagt bij Momentum enorm toenam en ze al snel de afgesproken hoeveelheid zouden overschrijden. In een langdurig overleg hierover met VGZ, dat in maart dit jaar is gestart en vorige week is beëindigd, heeft VGZ zich op het standpunt gesteld dat zij ondanks de enorme vraag naar onze zorg, deze extra zorg niet zullen vergoeden. Wij vinden daarentegen dat VGZ te weinig zorg voor haar verzekerden heeft ingekocht, maar VGZ heeft hierop geen afdoend antwoord gegeven.

Het een en ander heeft er ook toe geleid dat Momentum geen productieafspraken meer willen met VGZ en voor 2016 hebben afgezien van een contract. VGZ cliënten kunnen overigens in 2016 wel gewoon weer bij GGZ Momentum in voor een behandeling komen.

 

In de resterende maanden van 2015 zal men bij GGZ-Momentum op advies van VGZ geen nieuwe cliënten met een VGZ verzekering aannemen. Bent u verzekerd bij VGZ of verzekering vallend onder coörperatie VGZ (IZA, Bewuzt, VGZ, Univé, IZZ, UMC, SZVK Zekur, Zorgzaam, Plus) dan kunnen zij u dus helaas geen zorg bieden. Vanaf januari 2016 zal dit weer wel kunnen. Doordat wij de contractrelatie met VGZ niet wensen voort te zetten zijn er vanaf januari 2016 ook geen belemmeringen meer voor u. Wij kunnen dan weer zorg bieden aan VGZ cliënten.

Mocht u zich onheus bejegend voelen door Zorgbemiddeling of de houding van uw verzekeraar u niet bevallen of u het idee heeft verkeerde informatie te hebben gekregen, dan kunt u dit kenbaar maken bij de geschillencommissie voor zorgverzekeringen.

VGZ adviseert dat u als verzekerde contact zoekt met het zorgbemiddelingsbureau van VGZ zelf. Zij zullen u adviseren bij welke zorgaanbieder u terecht kunt. Vaak is dit een aanbieder die nog wel ruimte heeft in zijn contract. Wees vooral alert en bekijk of de zorgaanbieder wel passend is voor u.

Andere mogelijkheden zijn dat u contact zoekt met uw huisarts en overlegt over welke andere aanbieders u het beste kunnen helpen of u zoekt zelf verder naar een voor u passende aanbieder.

Zijn er voor u onduidelijkheden of heeft u vragen, neem gerust contact met ons op, dat kan telefonisch op 040 – 253 00 33 of per email op [email protected]. Indien gewenst kan dit ook in een persoonlijk gesprek.

Zorgverzekeraar VGZ reageerde in de uitzending van EenVandaag.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen