LUMC opent ‘chillroom’ voor jongeren met kanker

Array

Beweging en ontspanning zijn belangrijk voor een gezond leven. Dat geldt ook voor jongeren die in het ziekenhuis behandeld worden vanwege kanker. Afgelopen week opende het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een speciale ruimte waar jongeren kunnen sporten en chillen.

Het LUMC wil het verblijf op de afdeling Oncologie zo prettig mogelijk laten verlopen. De chillroom voor jongeren, die op 22 oktober werd geopend, kan daar een bijdrage aan leveren.

Minder bijwerkingen
De chillroom is onder meer voorzien van een koelkast, fitnessapparatuur, internet en een zithoek waar games gespeeld en tv gekeken kan worden. “Jongeren hebben zelf meegedacht over de inrichting van de chillroom”, vertelt Saskia Luelmo, oncoloog in het LUMC.

“In deze ruimte zijn zo weinig mogelijk ziekenhuisassociaties en kunnen jongeren helemaal zichzelf zijn. De mogelijkheid om actief te zijn is belangrijk voor het genezingsproces. Beweging draagt bij aan het verminderen van de bijwerkingen van de behandeling. Ook helpt het jongeren om na hun behandeling weer sneller deel te nemen aan normale dagelijkse activiteiten, zoals school of werk.”

Expertisecentrum voor bottumoren
Veel jongeren in Nederland met bottumoren en zaadbalkanker komen naar het LUMC. “Voor de behandeling van bottumoren is het LUMC topreferentcentrum in Nederland. Jonge patiënten met botsarcomen uit het hele land worden naar het LUMC doorverwezen”, vertelt oncoloog prof. Hans Gelderblom.

“Voor de jongste patiënten met orthopedische botsarcomen werken we samen met het Erasmus MC, waarmee we wekelijks overleggen. Patiënten tot 15 jaar krijgen chemotherapie in het Erasmus MC en worden in het LUMC geopereerd. Adolescenten vanaf 16 jaar krijgen de volledige behandeling in het LUMC.”

Het LUMC dankt de familie Bernt, alle andere donateurs en Wilma van der Zwan die allen hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de chillroom.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen