NRC en KNMG willen maatschappelijk debat euthanasie verder brengen

Array

Met toenemende ingewikkelde euthanasieverzoeken en druk op (huis)artsen om deze uit te voeren, rijst de vraag of een trotse Nederlandse verworvenheid zijn eigen grenzen raakt. NRC verkent met hulp van de KNMG hoe Nederlanders denken over dilemma’s rond euthanasie.

De aftrap vindt zaterdag 24 oktober plaats in NRC, waar in een essay vragen aan bod komen als: wat verwacht men van (huis)artsen? Is dat reëel? Raken we met de steeds meer ingewikkelde euthanasieverzoeken, zoals bij dementie, psychiatrie en ‘lijden aan het leven’ aan de grenzen van de euthanasiewet?

NRC wil de komende periode, in samenwerking met artsenfederatie KNMG, het debat over euthanasie in de samenleving verder brengen en meningen peilen. Voor de KNMG is dit een logisch vervolg op het belevingsonderzoek euthanasie dat de artsenfederatie onder artsen hield en in januari presenteerde. Hieruit bleek dat een groot deel van de artsen euthanasie bij het vak vindt horen. Wel ervaren zij een toenemende druk van patiënten en hun naasten om euthanasie uit te voeren en vinden artsen dat er meer oog moet zijn voor het feit dat euthanasie emotioneel belastend kan zijn. Met een korte vragenlijst wil NRC in beeld brengen hoe burgers hier tegenover staan.
Vragenlijst

Ook u kunt als (huis)arts de vragenlijst invullen en op het essay reageren. De KNMG ziet dat er vraagstukken en dilemma’s bestaan rond euthanasie en wil graag het gesprek hierover stimuleren. Wij roepen u op mee te doen aan de vragenlijst van NRC, zodat er uitwisseling van ervaringen ontstaat en we het debat met elkaar blijven voeren.

Op www.nrc.nl/euthanasie staat de korte vragenlijst (circa 5 minuten), waarin u enkele vragen over euthanasie worden voorgelegd. Er is ook ruimte voor uw persoonlijke verhaal.

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen