Verslavingszorg in Nederland en België op keerpunt

Array

De verslavingszorg in Nederland en België staat op een keerpunt. Dat is de belangrijkste conclusie van het symposium Recovery Day, dat op 23 oktober voor het eerst plaatsvond. Mensen met een drugsverslaving hebben steeds meer behoefte aan een individuele aanpak, zeggenschap en een langdurige begeleiding. Dat vraagt om een andere benadering vanuit hulpverlening en beleid.

In de behandeling van verslaving staat de patiënt meer dan ooit centraal. Anne van Duyse, directeur van De Sleutel, de grootste drugshulpverlener van Vlaanderen: “Herstel gaat over het terugkrijgen van de autonomie over het eigen leven en re-integratie. Belangrijke thema’s zijn deelname aan het arbeidsproces, het opnemen van gewenste sociale rollen en het terugvinden van een vriendengroep. Maar ook medicatie kan de patiënt op lange termijn in zijn re-integratieproces ondersteunen. Herstel is niet het eindpunt.”

Welzijnsgevoel patiënt positief beïnvloeden
Medicatie maakt vaak deel uit van het herstelproces van de patiënt en wordt ingezet om de resterende klachten te verminderen. Medicijnen beïnvloeden daarnaast het algemene welzijnsgevoel van de patiënt op positieve wijze. Herstel vraagt om een individuele aanpak: het gaat steeds om het maken van een persoonlijke keuze in dienst van de levenskwaliteit, ook op het vlak van medicijngebruik. Mensen met een opiaatverslaving krijgen vaak een opiaatonderhoudsbehandeling voorgeschreven. In een combinatiepreparaat van buprenorfine en naloxone wordt steeds vaker een waardig alternatief voor methadon gevonden.

Internationale primeur
Het herstelproces en de rol van hulpverleners werden op de ‘Recovery Day’ uitvoerig besproken door experts uit de hulpverlening, beleidsmakers en voormalige patiënten uit Nederland en België. Het was voor het eerst dat in deze samenstelling inzichten werden gedeeld. De dag werd voorgezeten door Dr. Anne Van Duyse en Prof. Cor De Jong, autoriteit op het gebied van verslaving in Nederland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen