Hebben vegetariërs minder resistente bacteriën?

Array

Resistente bacteriën komen voor op vlees. Het is onvoldoende bekend of mensen die geen vlees eten minder of andere resistente bacteriën bij zich dragen. Het RIVM wil dit achterhalen en zoekt daarom vegetariërs die mee willen doen aan het onderzoek. De resultaten worden in de loop van 2017 verwacht.

Resistente bacteriën
Iedereen draagt bacteriën bij zich, bijvoorbeeld in de darm. Sommige bacteriën zijn ongevoelig voor antibiotica. Dat zijn resistente bacteriën. Als iemand ziek wordt van zo’n bacterie helpt een behandeling met antibiotica niet of minder goed. Het RIVM wil meer inzicht krijgen in de manier waarop resistente bacteriën zich verspreiden en wat de rol van vlees hierbij is. Daarom wil het RIVM nagaan of er verschil is in het aantal en het soort resistente bacteriën tussen mensen die wel en geen vlees eten.

Het onderzoek
Vegetariërs en veganisten die ouder zijn dan 18 jaar kunnen zich opgeven voor het onderzoek. Mensen die geen vlees maar wel vis eten, kunnen ook deelnemen. De deelnemers wordt gevraagd om een ingevulde vragenlijst en wat ontlasting in een meegestuurd potje aan het RIVM te sturen.
Meedoen?

Mensen die willen deelnemen aan het onderzoek kunnen zich opgeven door voor 1 december 2015 de naam, leeftijd en adres via een mail te sturen aan [email protected]. Daarna ontvangen zij meer achtergrondinformatie en een definitief aanmeldingsformulier. Mensen die meedoen krijgen vervolgens een deelnemerspakket opgestuurd.

Bron: RIVM

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen