Berenziekenhuis stapt over op Elektronisch Teddy Dossier

Het Teddy Bear Hospital van het AMC werkt dit jaar met het Elektronisch Teddy Dossier (ETD), waarin alle medische gegevens over het pluchen beest bij elkaar staan. Met dit digitale systeem kunnen berendokters informatie over vacht, vorm, en vulling makkelijker uitwisselen. Dat komt de kwaliteit van zorg en de efficie?ntie ten goede.

De kans op fouten, zoals verwisselingen tussen panda’s, grizzly- en ijsberen, wordt daarmee tot een minimum beperkt. Artis is verheugd met de invoering en roept andere berenziekenhuizen op hetzelfde te doen.

Van 10 tot en met 13 november verwacht het berenziekenhuis ruim 1200 knuffels met hun verzorgers: kleuters van Amsterdamse basisscholen en speciaal onderwijs. Getrainde berendokters, studenten aan de faculteit geneeskunde van de UvA, helpen de kleuters bij het beter maken van hun zieke knuffels. Zij begeleiden de kleuters door het Teddy Bear Hospital dat beschikt over een operatiekamer, een ro?ntgenafdeling, een gipskamer en een priklaboratorium.

Het J-plein, een van de centrale pleinen van het AMC, is deze dagen ingericht als berenziekenhuis. Bij binnenkomst wachten de kinderen met hun knuffels in de wachtkamer tot ze aan de beurt zijn. Vervolgens bepalen ze samen met de dokter in een anamnese wat er mis is met de knuffel. Hij of zij stelt vervolgens een diagnose en een behandelplan op.

Basisscholen uit de omgeving zijn uitgenodigd om met hun kleuterklassen naar het berenhospitaal te komen. Het doel van het project is kleuters op een speelse manier kennis te laten maken met het ziekenhuis en alles wat daarbij hoort. Op deze manier leren zij dat je niet bang hoeft te zijn voor ‘witte jassen’ en ziek zijn. Ook de berendokters – studenten geneeskunde – profiteren, zij kunnen in het berenziekenhuis ervaring opdoen in de omgang met jonge kinderen.

Het Teddy Bear Hospital is een initiatief van de International Federation of Medical Students’ Associations – The NL (IFMSA-NL). Dit is een internationaal netwerk van AMC Interne en Externe Communicatie. De organisatie zet zich in voor medisch onderwijs, seksuele gezondheid, mensenrechten en public health.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen