CliniClowns brengen miljoenste bezoek aan zieke kinderen in Máxima Medisch Centrum

Array

Vandaag bezoeken de CliniClowns voor de miljoenste keer zieke kinderen in het ziekenhuis. Ook in het Vrouw Moeder Kind-centrum van Máxima Medisch Centrum, waar de CliniClowns vandaag spelen wordt stilgestaan bij deze bijzondere mijlpaal. CliniClowns bedankt MMC dat zij het mede mogelijk heeft gemaakt dat 1 miljoen kinderen in het ziekenhuis heeft kunnen bezoeken.

De organisatie die zich inzet voor zieke en gehandicapte kinderen heeft dit moment aangegrepen om terug te blikken op het effect van al die ontmoetingen tussen clown en kind. Waar bij het werk van de CliniClowns vaak wordt gedacht aan het bieden van afleiding en plezier, benadrukt de organisatie vandaag dat de toegevoegde waarde verder gaat. De oprechte aandacht voor het kind en de verbeeldingskracht van de clowns komt ook echt de behandeling ten goede.

CliniClowns speelt sinds 2000 in Máxima Medisch Centrum. Het ziekenhuis in Veldhoven is daarmee een van de meer dan 100 ziekenhuizen en instellingen waar de clowns actief zijn. Vandaag staan clowns Jopie en Fief samen met CliniClowns ambassadeur Gonnie Beurskens stil bij de bijzondere mijlpaal die CliniClowns mede dankzij MMC heeft bereikt. Met een oorkonde en een kleine attentie bedanken zij MMC voor hun betrokkenheid.

Miljoenste bezoek Cliniclowns MMC uitreikingEénmiljoenste bezoek
Vanaf de start in 1992 heeft CliniClowns vandaag bij 1 miljoen kinderen in het ziekenhuis een clownsbezoek afgelegd. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis en in MMC stond de organisatie vandaag stil bij dit moment.

Foto-onderschrift: clowns Jopie en Fief samen met CliniClowns ambassadeur Gonnie Beurskens stil bij de bijzondere mijlpaal die CliniClowns mede dankzij MMC heeft bereikt.

Meer dan afleiding en plezier
Er wordt vaak vanuit gegaan dat de inzet van CliniClowns alleen bedoeld is voor afleiding en plezier. Hoewel beide erg belangrijk zijn, reikt de toegevoegde waarde van CliniClowns verder.

De verbeeldingskracht van de clowns en de oprechte aandacht voor het kind komt ook de behandeling ten goede. Een pijnlijke of spannende behandeling wordt dragelijker én kinderen ervaren minder angst en stress. Een patiëntje voelt zich letterlijk gesterkt en krijgt door het spel met de clown weer controle over de situatie. Ook bij de ouders heeft dit een positief effect. Dit effect wordt onderbouwd vanuit verschillende internationale onderzoeken waaronder Vagnoli (2005), Bertini (2011) en Linge (2012).

Aandacht voor mens achter patiënt
CliniClowns is als stichting te plaatsen in een bredere ontwikkeling binnen de gezondheidszorg, waarin in toenemende mate aandacht is voor de mens achter de patiënt. Want aandacht voor zowel geestelijk welzijn als lichamelijke gezondheid is van belang bij herstel.

Live bezoek bij Goedemorgen Nederland(WNL) op NPO1
Bekijk het live bezoek van de CliniClowns aan MMC van vanochtend woensdag 4-11-2015 terug bij: Goedemorgen Nederland (WNL) op NPO1.

Foto-onderschrift bovenste foto: Clowns Jopie(links) en Fief(rechts) bezoeken vandaag onder andere patiënt Willem in Máxima Medisch centrum

Bron: Máxima Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen