Onderzoek IGZ van angstcultuur bij KNO-afdeling UMC Utrecht

Array

Na melding van diverse artsen van de afdeling keel-, neus en oorheelkunde van het universitaire ziekenhuis Utrecht onderzoekt het IGZ calamiteiten en klachten over een angstcultuur op die afdeling.

Vorig jaar stuurden de artsen ook al een brandbrief aan de Inspectie, maar een onderzoek toen leverde niets op omdat de Raad van Bestuur een andere versie gaf en er ook geen concrete voorbeelden van misstanden voorhanden waren omdat de melders bang waren hun anonimiteit daardoor te verliezen. Ook een onaangekondigd bezoek van de IGZ eerder dit jaar aan de afdeling KNO kon geen angstcultuur of onveiig werkklimaat boven water krijgen.

Vanavond besteedt het tv-programma Zembla aandacht aan deze zaak. Ook zij hebben de IGZ geinformeerd over de incidenten. Zo zou een halsslagader tijdens een operatie per ongeluk zijn doorgesneden. “Als de informatie juist is, dan is dat ernstig”, aldus de IGZ.

Het UMC heeft aangifte gedaan van het lekken van vertrouwelijke patiënteninformatie.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester heeft geschrokken gereageerd van het bericht. “Een angstcultuur leidt tot onveiligheid en dat is gevaarlijk in de zorg en zeer demotiverend voor medewerkers”, stelt ze.

Ook Pia Dijkstra (D66) is van mening dat het aan IGZ, UMC en de beroepsgroep is om de zaak verder uit te zoeken.

Bron: NU.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen