Ouderenfonds ontwikkelt prijzige elektronische butler van 4,4 miljoen euro

Array

Het Nationaal Ouderenfonds start met de ontwikkeling van ALFRED, een virtuele butler voor ouderen, waardoor hun zelfredzaamheid vergroot wordt. Deze spraakgestuurde butler stelt sociale activiteiten voor, houdt de gezondheid in de gaten via sensoren en ouderen fit door speciaal uitgedachte spelletjes.

ALFRED (Personal Interactive Assistant for Indepedent Living and Active Ageing) is een app en zal via smartphone of tablet werken en is speciaal toegespitst op ouderen. De komende maanden brengt het Ouderenfonds via focusgroepen in kaart wat de precieze behoeften zijn onder ouderen voor deze virtuele butler. In maart 2016 zullen de technische onderdelen ontwikkeld worden door de partners, zoals spraaktechnologie, de geavanceerde sensoren verwerkt in textiel en fysieke spelletjes en games voor hersen- en fysieke training.

Volgend jaar gaat het Ouderenfonds deze prototypes samen met ouderen testen.

De bedoeling is dat ALFRED de doelstellingen van het Nationaal Ouderenfonds versterkt. Door het automatisch linken van Ouderenfondsevenementen, worden ouderen gestimuleerd erop uit te gaan en de mogelijkheid geboden om ouderen uit hun isolement te halen of te voorkomen dat ze vereenzamen. Daarnaast vindt het Ouderenfonds het belangrijk dat ouderen gezond oud worden, aldus Nina van der Vaart, Europees project manager van het Nationaal Ouderenfonds.

Het is wel een extreem dure app. ALFRED wordt de komende 3 jaar ontwikkeld en getest in samenwerking met 11 partners uit 5 Europese landen en is mede gefinancierd door de Europese Commissie. Voor het maken van de app is er 4,4 miljoen euro subsidie door de Europese Commissie verstrekt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen