Boek ‘Gewonnen tijd’ over bewust kiezen van zorg in laatste levensjaar

Array

In het boek ‘Gewonnen tijd’ worden verhalen beschreven van patiënten en professionals die betrokken zijn bij het Transmurale Zorgpad Palliatieve zorg in en om het IJsselland Ziekenhuis. Dit Zorgpad won in 2014 de Guus Schrijvers-prijs, vanwege het innovatieve en dappere karakter. Hieronder bespreekt ondergetekende het aangrijpende boek.

Aandacht
“Als je op tijd het naderende levenseinde markeert en met de patiënt bespreekt, kan de zorg zich toespitsen op een zo prettig mogelijke laatste fase. Niet automatisch blijven behandelen, maar bewust kiezen. En voldoende aandacht hebben voor rouw en verwerking en doen wat echt nog belangrijk is.” Zo laat de visie achter het Zorgpad zich kort samenvatten.

Zorgpad
‘Gewonnen tijd’ beschrijft de vijf kenmerken van het Zorgpad: markering van de palliatieve fase, bespreking van het levenseinde, kwaliteit van leven, overdracht tussen verschillende zorgverleners, en de wens om meer evidence based te werken. Als meer effecten gemeten en gedeeld worden, kan er ook in andere regio’s van worden geprofiteerd. Het Zorgpad is ontwikkeld voor oncologische patiënten, maar kan je ook vertalen naar de palliatieve zorg binnen andere specialismen.

Beleving
In het boek komen artsen, verpleegkundigen, patiënten en nabestaanden aan het woord over hun ervaringen met het Zorgpad. Hun verhalen geven niet alleen zicht op de feitelijke werkwijze van de zorgverleners, maar vooral ook op de beleving van alle betrokkenen. Ze bieden een doorleefde inkijk in hun verwachtingen, hun keuzes, twijfels en afwegingen.

Dialoog
Hiermee wil het IJsselland Ziekenhuis de dialoog voeden over wat goede zorg is in de laatste levensfase. Juist op het gebied van gespreksvoering, timing en onderlinge afstemming is nog veel te leren. Duidelijk wordt: het inrichten van de palliatieve zorg met verschillende instellingen tegelijk vraagt vakmanschap, zorgvuldigheid, goede interne en externe relaties en een grote mate van betrokkenheid bij de patiënt.

Authentieke verhalen
Door de keuze voor storytelling is ‘Gewonnen tijd’ meer een leesboek dan een leerboek. De authentieke verhalen zijn echter niet minder bruikbaar voor toepassing in zorgopleidingen, nascholing en reflectiebijeenkomsten. Ze inspireren tot een werkwijze die de patiëntenzorg zeer ten goede kan komen.

Aanrader
‘Gewonnen tijd’ is een aangrijpend boek. Ik las het af en toe met tranen in de ogen. Iedereen die met een naderend levenseinde te maken heeft, kan zijn eigen lessen trekken uit het boek. Het is via online boekhandels te bestellen voor € 14,50 (ISBN 9789090292205).

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen