Alzheimer (AD) gekenmerkt door opstapeling van eiwitten in de hersenen

Promotie Mw. Romina J.G. Gentier, MSc: “UBB+1, an important switch in the onset of Alzheimer’s disease”
De ziekte van Alzheimer (AD) is de meest voorkomende vorm van dementie en wordt gekenmerkt door opstapeling van eiwitten in de hersenen. Dit proefschrift analyseert de rol van specifieke eiwitten nader. Zo werd ontdekt dat het UBB+1 eiwit een belangrijke rol speelt en dat dit mutante eiwit bij AD-patiënten opmerkelijk opgestapeld was in de ademhalingscentra van de hersenstam.

Onderzoek van de ademhaling kan bij beginnende AD dus tot een eerdere diagnose leiden. Ook zou het voorkomen van stapeling van dit eiwit een veelbelovende toepassing kunnen zijn om het proces te vertragen. Een andere potentiële therapeutische toepassing is een verlaging in A?-plaque-neerslagen, wat wordt veroorzaakt door een stijging in enzymatische activiteit (“?-secretase”). Momenteel wordt echter gedacht aan het omgekeerde: enzym remming, een strategie met tegenvallende resultaten. Daarom stelt Gentier voor om ook het effect van enzym-activatie na te gaan.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen