Bedden Erasmus MC duurzaam door precisierobots gereinigd

Het Erasmus MC neemt dinsdag 17 november een volledig gerobotiseerde beddenwasstraat officieel in gebruik. Samen met IMS  Innovations ontwierp en produceerde het Erasmus MC een innovatief reinigingssysteem dat een significant schoner bed en matras oplevert: maar liefst 95 tot 99 procent van de micro-organismen wordt tijdens de wasbeurt verwijderd. In het licht van de opkomst van multiresistente ziekenhuisbacteriën betekent dat een grote stap vooruit voor de patiëntveiligheid. Het is het eerste beddenreinigingssysteem in de wereld dat volledig met robotica werkt.

De beddenwasstraat reinigt, met behulp van precisierobots, alle onderdelen van het bed en de matras met heet water dat onder hoge druk staat. Het volledige reinigings- en droogproces van een bed kan binnen zes minuten worden doorlopen en is volledig te reproduceren en valideren. Op dit moment gaat het reinigen van de bedden nog handmatig met water en doek.

De ontwerpers van het systeem hebben rekening gehouden met milieu en duurzaamheid. Door het reinigings- en droogproces zo efficiënt mogelijk te maken, wordt een minimale hoeveelheid energie, water en perslucht gebruikt. Het gebruik van chemicaliën of zeep in het waswatersysteem is niet nodig. De beddenwasstraat kan jaarlijks 50.000 bedden reinigen. Voor de vooruitstrevende aanbesteding van de beddenwasstraat heeft het Erasmus MC in 2014 de Procurement of Innovations award gewonnen.

Andere zorginstellingen in Nederland hebben inmiddels belangstelling getoond voor de beddenwasstraat. De machine die in het Erasmus MC staat, is de allereerste versie. Gaandeweg zal de techniek in de wasstraat dus nog verder worden verfijnd.

Op termijn kan de wasstraat zo worden geprogrammeerd, dat het reinigingsproces kan worden aangepast op de schoonmaak van rolstoelen en infuuspalen. Ook zal in de toekomst een track- en trace-systeem worden geïmplementeerd. Via koppeling met andere bestanden kan precies worden nagegaan in welke kamer het bed heeft gestaan en wanneer het is gereinigd. Dat kan van belang zijn, bijvoorbeeld bij het analyseren van de vondst van een multiresistente bacterie.

Ook kunnen in de toekomst de wasprogramma’s worden gespecificeerd, zodat bedden -indien nodig- niet alleen worden gereinigd, maar ook gedesinfecteerd. Tenslotte nemen de precisierobots de medewerkers veel fysieke werkbelasting uit handen.

De ingebruikname van de beddenwasstraat gaat gepaard met een vaksymposium, georganiseerd door IMS Innovations, Hago Zorg en Erasmus MC, voor belangstellenden uit de branche.

Op dinsdag 10 november zijn media van harte welkom om de beddenwasstraat te komen bekijken. Een demonstratie wordt gegeven van 10.00 tot 11.00 uur. Aanmelden kan bij persvoorlichter Joyce de Bruijn, via [email protected] of 010-7030455.

Het Erasmus MC

Recente artikelen