Kinderen ontbijten steeds vaker

Array

Linda de Mol opent 13e editie Het Nationaal Schoolontbijt in Openluchtmuseum met nieuwe onderzoeksresultaten: kinderen ontbijten steeds vaker
Vanochtend opende Linda de Mol in het Nederlands Openluchtmuseum de 13e editie van Het Nationaal Schoolontbijt. Tijdens een ontbijt met 100 scholieren in een oude boerderij gaf ze, samen met burgemeester Herman Kaiser van Arnhem, het startsein voor dit educatieve ontbijtevenement. Deze week gaan zo’n 500.000 kinderen op 2.600 basisscholen samen ontbijten. En in 240 gemeenten eet een schoolkas een broodje met de burgemeester of wethouder op het stadhuis. Alle kinderen krijgen een gezond ontbijtpakket met vers brood, allerhande beleg, fruit en, nieuw dit jaar: groente. Tijdens het ontbijt maakte de organisatie ook de resultaten bekend van een ontbijtonderzoek onder basisschoolleerlingen.

Te midden van 100 ontbijtende scholieren van de Schatgraaf uit Arnhem, boeren en boerinnen, schapen, geiten, kalfjes en kippen openden Linda de Mol en burgemeester Kaiser van Arnhem officieel de ontbijtweek. Linda de Mol is het gezicht van de LINDA.foundation: dit jaar het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt.

Kinderen ontbijten vaker
Tijdens de opening maakte Het Nationaal Schoolontbijt de resultaten bekend van een ontbijtonderzoek onder 1.016 basisschoolleerlingen, dat deze maand is uitgevoerd. Daaruit blijkt dat kinderen de afgelopen jaren steeds vaker zijn gaan ontbijten. Bijna 90% van de kinderen ontbijt nu elke dag, in de meeste gevallen met hun moeder. Dat is vaak een broodontbijt, waarbij meer fruit en groente welkom zou zijn. De meeste kinderen drinken er melk of thee bij, maar ruim 13% kiest voor limonade of frisdrank. Zelf vinden verreweg de meeste kinderen dat ze gezond ontbijten. Opvallend is dat ze ook heel geïnteresseerd zijn in de herkomst van hun eten, waarover ze vooral graag op school meer leren.

Groter en gezonder
Aan het landelijke educatieve ontbijtevenement doen meer scholen en gemeenten mee dan ooit: 2.600 basisscholen en 240 burgemeesters of wethouders. Het gezonde ontbijtpakket is uitgebreid en bestaat uit volkorenbrood, tarwebolletjes, krentenbollen, glutenvrije crackers, halvarine, appelstroop, jam, smeerkaas, 30+ kaas, halfvolle melk, fruit en groente: komkommers. Ambachtelijke bakkers en de supermarktketens Albert Heijn, Spar, Coop, PLUS en Poiesz zorgen ervoor dat een half miljoen kinderen in het hele land op tijd hun ontbijtjes krijgen. Daarnaast is Het Nationaal Schoolontbijt dit jaar officieel ambassadeur van Gezonde School, een samenwerkingsverband van het RIVM Centrum Gezond Leven, de onderwijsraden, gezondheidsfondsen en kennisinstituten.

Bijzondere ontbijtjes
In de week van Het nationaal Schoolontbijt leren de kinderen met speciaal lesmateriaal meer over gezond ontbijten. Dit online lesmateriaal is ontwikkeld met het Voedingscentrum, Jongeren Op Gezond Gewicht, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Deze partners steunen Het Nationaal Schoolontbijt in een convenant met de missie om het ontbijtgedrag van basisscholieren te verbeteren. In de ontbijtweek staan naast de opening en de ontbijtjes op scholen en stadhuizen meer bijzondere ontbijtbijeenkomsten op het programma. Op woensdag 11 november ontbijten Haagse schoolkinderen met Kamerleden in het gebouw van de eerste Kamer en op vrijdag 13 november sluiten 13 Utrechtse schoolkinderen de 13e editie af tijdens een ontbijt met burgemeester Van Zanen in TivoliVredenburg. Daarbij overhandigt hij namens alle deelnemende burgemeesters de cheque met het totaalbedrag aan de LINDA.foundation.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen