
Regio Noordwest-Nederland oncologienetwerk van start
De ontwikkelingen in de regio Noordwest-Nederland staan vooral in het teken van alliantievorming en fusies. Samenwerking is in de regio zeker niet nieuw. Het AMC bijvoorbeeld werkt nauw samen met het Flevoziekenhuis op het gebied van borstkanker en darmkanker en met het OLVG, binnen het Gastro-Intestinaal Oncologisch Centrum Amsterdam (GIOCA), als het gaat om hepato-pancreato-biliaire carcinomen. In beide gevallen werken chirurgen op twee locaties. Gezamenlijk zijn en worden er in de regio projecten ontwikkeld die niet alleen rekening houden met de huidige verwijspatronen – zorg op maat – maar ook zorgdragen voor het beschikbaar stellen van de kennis voor alle netwerkpartners.
Online advies van expert
Vijf samenwerkingsprojecten werden op 4 november jl. gepresenteerd. Eén daarvan is het Online Expertpanel Pancreascarcinoom, een pilotproject van het AMC en IKNL. Via www.pancreaskanker.nl kunnen artsen in een beveiligde omgeving scans uploaden en specialisten op het gebied van pancreaskanker raadplegen. Sinds kort kunnen ook patiënten, via de Alvleeskliervereniging en zonder tussenkomst van hun arts, een second opinion aanvragen bij dit panel van experts. Zie ook: http://bit.ly/1XUibUE
Samenwerking
De regionale netwerken zorgen ervoor dat patiënten met kanker overal, onafhankelijk van de plek waar zij hun zorgtraject starten, kunnen rekenen op optimale oncologische zorg. Op zo kort mogelijke termijn, volgens de laatste stand van de wetenschap, diagnostiek, behandeling en ervaringsdeskundigheid. Intensieve samenwerking tussen patiënten, medisch specialisten, (wijk-)verpleegkundigen, huisartsen, paramedici, ziekenhuizen en umc’s is hierbij essentieel. Regionale netwerkvorming betekent samenwerking op veel en op verschillende niveaus.
Comprehensive care netwerken
Eerder dit jaar schetste de Taskforce Oncologie in het Koersboek oncologische netwerkvorming 2015-2020 hoe de toekomstige organisatie van de oncologische zorg in Nederland eruit zal zien en wat er nodig is om daar te komen. Peter Huijgens van de raad van bestuur van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), gaf een toelichting op het Koersboek. Voor de nieuwe organisatie van de oncologische zorg wordt het Amerikaanse voorbeeld van Comprehensive Care Centers gevolgd: sterk gespecialiseerde centra voor oncologische zorg die met andere relevante zorgpartijen samenwerken. In de Nederlandse variant vormen de universitair medische centra (umc’s) samen met algemene ziekenhuizen regionale comprehensive care netwerken.
NFU