Dialoog rond Dementie: aandacht voor het nu

Array

Agenda › Dialoog rond Dementie: aandacht voor het nu
Woensdag 18 november a.s. is er een Dialoog rond Dementie met het thema: meer aandacht voor het heden en de rol van mindfulness en leefstijl in het bevorderen van gezonde hersenveroudering.

Er zijn twee sprekers, senior onderzoeker dr. Sebastian Köhler en drs. Lotte Berk van Alzheimer Centrum Limburg. Sebastian Köhler zal de rol en effecten van levensstijl op onze hersenen belichten. Lotte Berk zal uitleggen wat mindfulness is en hoe het kan bijdragen aan gezond ouder worden.

Het aantal mensen met dementie dreigt alsmaar te stijgen. De media schetsen een tsunami voor de komende jaren en decennia. De strijd tegen dementie is volop begonnen. Echter, hij wordt wellicht niet in de laboratoria van wetenschappelijke instituten en grote farmaceutische bedrijven gewonnen, maar het dagelijkse leven van eenieder in de algemene bevolking. Het wordt steeds duidelijker dat onze levensstijl een belangrijke bijdrage levert aan de risico’s om dementie te krijgen. Maar wat zijn de juiste dingen om te doen? Wat kun je beter vermijden? In een grote Europese studie onderzoeken we de invloed van je levensstijl en de vraag of simpel advies door de huisarts mensen kan aanzetten tot een meer hersen-gezonde manier van leven. In deze presentatie worden de recente bevindingen gepresenteerd.

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt oefenen met een 8-weekse mindfulness training. Maar wat is mindfulness nu precies? Je kunt het vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’. Het gaat over met aandacht zijn bij wat er is, zonder er over te oordelen of het anders te willen.

De Mindfulness-based Stress Reduction (MBSR) is ontwikkeld om patiënten met stress, pijn en andere lijdensdruk te ondersteunen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat MBSR positieve gezondheidseffecten heeft, onder meer bij psychische klachten en stresshantering. Er zijn aanwijzingen dat mindfulness een zinvolle bijdrage kan leveren aan gezond ouder worden. Tijdens de presentatie wordt uitgelegd wat een mindfulness training inhoudt en hoe dit gezonde veroudering kan bevorderen.

U bent van harte welkom op woensdag 18 november a.s. (inloop vanaf 18.30 uur, start om 19:00) in de Greepzaal in Maastricht UMC+, niveau 4. Het adres is: P. Debyelaan 25 in Maastricht. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Hebt u een thema dat u graag aan de kaak stelt? Laat het ons weten! En stuur een e-mail naar [email protected].

Bron: Maastricht UMC+

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen