Noodzaak gehoorbescherming tijdens jaarwisseling onderbelicht

Array

Knallend vuurwerk kan gehoorbeschadiging veroorzaken. Een klap van knalvuurwerk of een strijker kan levenslang oorsuizen opleveren. Jaarlijks lopen tussen de 800 en 1600 mensen blijvende gehoorschade op door het harde geluid van vuurwerk.

Een vuurpijl die wordt afgestoken of het aansteken van een ander knalvuurwerk kan veel lawaai veroorzaken. Sinds een aantal jaar is er in Nederland een maximum voor vuurwerk vastgesteld. Op twee meter afstand mag vuurwerk slechts 156 decibel produceren.

Ter vergelijking: in iemands oor schreeuwen is ongeveer 110 dB en een straalvliegtuig van dichtbij is 135 dB. Als je langer dan een minuut wordt blootgesteld aan 100 dB kan je direct gehoorschade oplopen. Ziekenhuizen krijgen tijdens de jaarwisseling tientallen patiënten die door een vuurwerkknal te dicht bij de oren tinnitus en hyperacusis oplopen.

Voorkom gehoorbeschadiging
Degene die het vuurwerk afsteekt loopt het meeste risico, maar ook als je vlakbij staat krijgen je oren het zwaar te verduren. Op een veilige afstand blijven. Wil je toch zelf vuurwerk afsteken? Siervuurwerk maakt minder herrie dan knalvuurwerk.Met goede oordoppen kan je nog wel genieten van de explosieve geluiden die zo kenmerkend zijn voor Oud en Nieuw maar worden de harde tonen gefilterd. Hiermee voorkom je gehoorbeschadiging. Vergeet voor al ook niet kinderen en baby’s niet.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen