Noodzaak gehoorbescherming tijdens jaarwisseling onderbelicht

0
1725

Knallend vuurwerk kan gehoorbeschadiging veroorzaken. Een klap van knalvuurwerk of een strijker kan levenslang oorsuizen opleveren. Jaarlijks lopen tussen de 800 en 1600 mensen blijvende gehoorschade op door het harde geluid van vuurwerk.

Een vuurpijl die wordt afgestoken of het aansteken van een ander knalvuurwerk kan veel lawaai veroorzaken. Sinds een aantal jaar is er in Nederland een maximum voor vuurwerk vastgesteld. Op twee meter afstand mag vuurwerk slechts 156 decibel produceren.

Ter vergelijking: in iemands oor schreeuwen is ongeveer 110 dB en een straalvliegtuig van dichtbij is 135 dB. Als je langer dan een minuut wordt blootgesteld aan 100 dB kan je direct gehoorschade oplopen. Ziekenhuizen krijgen tijdens de jaarwisseling tientallen patiënten die door een vuurwerkknal te dicht bij de oren tinnitus en hyperacusis oplopen.

Voorkom gehoorbeschadiging
Degene die het vuurwerk afsteekt loopt het meeste risico, maar ook als je vlakbij staat krijgen je oren het zwaar te verduren. Op een veilige afstand blijven. Wil je toch zelf vuurwerk afsteken? Siervuurwerk maakt minder herrie dan knalvuurwerk.Met goede oordoppen kan je nog wel genieten van de explosieve geluiden die zo kenmerkend zijn voor Oud en Nieuw maar worden de harde tonen gefilterd. Hiermee voorkom je gehoorbeschadiging. Vergeet voor al ook niet kinderen en baby’s niet.