Seksuele klachten? Naar de huisarts!

Array

Mannen én vrouwen kunnen nu nog beter terecht bij de huisarts met hun seksuele problemen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft een nieuwe richtlijn uitgebracht, de NHG-Standaard Seksuele klachten. Naast typische mannenklachten zoals erectieproblemen en vroegtijdige zaadlozing, komen ook veel voorkomende klachten van vrouwen aan de orde, zoals pijn bij het vrijen en orgasmeproblemen.

Voor veel mensen is seks belangrijk in hun leven. Patiënten met seksuele klachten kunnen daarom een flinke last ervaren en problemen hebben met het aangaan en behouden van relaties. In Nederland heeft 1 op de 5 mannen en 1 op de 4 vrouwen seksuele problemen. Ondanks het vele voorkomen, ziet een huisarts gemiddeld maar enkele patiënten per jaar met seksuele problemen. Er is waarschijnlijk een onderrapportage van seksuele problematiek.

Gêne bij patiënt en huisarts
Waarom melden mannen en vrouwen zich niet met seksuele klachten of problemen bij de huisarts? Dat kan natuurlijk komen door gêne bij de patiënt én bij de huisarts, die niet altijd goed weet hoe ernaar te vragen. Huisarts en patiënt verwachten dan van elkaar dat ze er over beginnen. In de nieuwe richtlijn staat duidelijk aangegeven bij welke problemen de huisarts seksuele problematiek zou kunnen signaleren en hoe deze vervolgens bespreekbaar te maken.

Seksuele patiëntenvoorlichting
Op de website Thuisarts.nl staan teksten, afbeeldingen en korte filmpjes waarmee mensen zelf aan de slag kunnen of die helpen om met de huisarts over seksualiteit te praten. De patiëntenvoorlichting gaat in op allerlei vragen die mannen –seksuele klachten mannen– en vrouwen –seksuele klachten vrouwen – kunnen hebben over seksualiteit en kunnen voor, tijdens of na een (eventueel) bezoek aan de huisarts worden bekeken.

Specifieke aspecten
De NHG-Standaard besteedt niet alleen aandacht aan typische seksuele klachten zoals pijn bij het vrijen of erectieproblemen, maar ook aan specifieke aspecten, zoals relatieproblemen, seks bij ouder worden, seks na een operatie of na een behandeling voor bijvoorbeeld kanker, mythes en vooroordelen over seks, seksuele problemen door medicatie en patiënten met een andere culturele achtergrond.

Bron: NHG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen