Subsidie voor 3D-print afdichting spina bifida bij foetus

Array

Met gebruik van een 3D-printer een open ruggetje (spina bifida) van een foetus behandelen? Voor dat idee heeft prof. Dick Oepkes, LUMC, een Open Mind-subsidie ontvangen van Technologiestichting STW. Open Mind is door STW in het leven geroepen als laagdrempelige subsidie voor origineel onderzoek. Samen met Alex Eggink, verbonden aan het Erasmus MC, gaat hij dat idee verder ontwikkelen.

Met een minuscule 3D-printer moet het mogelijk zijn om in de baarmoeder een open ruggetje van een foetus te behandelen. Eggink en Oepkes gaan een 3D-printer ontwikkelen die een afdichting print op het open ruggetje. De afdichting groeit daarna mee met het kind.

Behandelen in de baarmoeder
Prof. Dick Oepkes is de eerste hoogleraar foetale therapie van Nederland. Foetale therapie houdt in dat aandoeningen al worden behandeld als het kind nog in de baarmoeder zit. “Sommige aandoeningen kun je het beste al voor de geboorte behandelen”, zegt Oepkes. Voorbeelden daarvan zijn bloedarmoede bij de foetus, sommige hartafwijkingen en het tweelingtransfusiesyndroom (TTS), waarbij de ene helft van de tweeling te veel bloed krijgt en de andere te weinig.

Origineel onderzoek
subsidie-oepkesDe  Open Mind-subsidie daagt wetenschappers uit om out of the box te denken, en origineel onderzoek met maatschappelijke impact voor te stellen. Het onderzoek dat de winnaars dankzij de subsidie kunnen opstarten, moet binnen een jaar zijn afgerond. Een jury, onder leiding van hoogleraar scheidingstechnologie Maaike Kroon, heeft de winnaars aangewezen tijdens het jaarcongres van STW.

STW
STW is onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en financiert excellent toepassingsgericht onderzoek. Voorts begeleidt STW de resultaten naar toepassing in de industrie, in het ziekenhuis of breder in de maatschappij.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen