Frank Cobelens volgt Joep Lange op als bestuursvoorzitter van AIGHD

Array

Prof. Frank Cobelens volgt Joep Lange op als bestuursvoorzitter van AIGHD Prof. Frank Cobelens wordt per 1 januari 2016 bestuursvoorzitter van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (AIGHD). Hij volgt in deze functie Joep Lange op, die samen met zijn partner en collega Jacqueline van Tongeren in juli 2014 om het leven kwam bij de vliegramp met vlucht MH17. Cobelens is nu nog wetenschappelijk directeur van KNCV Tuberculosefonds en als hoogleraar Epidemiologie van armoedeziekten verbonden aan het AIGHD en het AMC.

Als naaste collega van AIDS-onderzoeker Joep Lange was Cobelens nauw betrokken bij de oprichting van het AIGHD. De nieuwe leiding betekent voor het instituut continuïteit, maar ook nieuwe richtingen. Het AIGHD blijft zich inzetten om wereldwijd de toegang tot goede gezondheidszorg te verbeteren door het uitvoeren van hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en innovatie. AIGHD wil de ervaringen die zijn opgedaan bij de bestrijding van de “grote infectieziekten” inzetten voor andere ziektegebieden en die kennis in praktijk brengen.

Cobelens: “We hebben belangrijke lessen geleerd bij de aanpak van de grote mondiale killers van de afgelopen decennia, zoals HIV/AIDS en tuberculose. Daarbij gaat het om medische maar ook om sociale, politieke en economische aspecten. Die lessen willen we toepassen op andere gezondheidsproblemen, zoals ebola en antibioticaresistentie, maar ook niet-besmettelijke aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Door dwarsverbanden te leggen tussen vakgebieden zoals economie en antroplogie én tussen ziektegebieden kunnen we grote stappen maken in de verbetering van de gezondheidszorg voor de allerarmsten. Dit was Joeps visie en het nieuwe multidisciplinaire team bij AIGHD zal er hard aan werken die visie te realiseren.”

AIGHD stelt zich als doel om onderzoek, onderwijs en innovatie te koppelen aan de praktijk. AIGHD, Pharmaccess en het nieuwe Joep Lange Instituut werken hieraan intensief samen en AIGHD zal tevens nauwere aansluiting zoeken bij andere organisaties die actief zijn in de verbetering van gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.
Prof. dr. F.G.J. Cobelens (1959) is arts-epidemioloog, gespecialiseerd in infectieziekten, in het bijzonder in ontwikkelingslanden. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.
Frank Cobelens werkte een aantal jaren in de HIV / AIDS-bestrijding en tropische en reizigers geneeskunde. Als senior epidemioloog van het KNCV Tuberculosefonds raakte hij betrokken bij het epidemiologisch onderzoek naar tuberculose in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Sinds 2008 geeft hij leiding aan de tuberculose-onderzoeksgroep van wat later het AIGHD en de afdeling Global Health van het AMC zou worden. Daarbij gaat het om beter begrip van de verspreiding van tuberculose en andere armoede-gerelateerde infecties, maar ook om verbetering van de preventie en de diagnostiek, en de bestrijding van geneesmiddelenresistentie. Cobelens’ onderzoek betreft zowel grootschalige veldstudies en interventietrials als kosten-batenanalyses en meer kwalitatief onderzoek naar het functioneren van bestrijdingsprogramma’s.

In 2012 werd Cobelens benoemd tot bijzonder hoogleraar Epidemiologie en bestrijding van armoede gerelateerde infectieziekten. Sinds 2013 combineert hij deze positie met die van wetenschappelijk directeur bij het KNCV Tuberculosefonds. Dit directeurschap legt hij neer, al blijft hij nauw betrokken bij het wetenschappelijk onderzoek van het KNCV. Cobelens publiceerde onder meer in wetenschappelijke tijdschriften als PLoS Medicine, The Lancet en International Journal of Tuberculosis and Lung Disease. Hij is lid van verschillende expert- en adviescommissies van de Wereld Gezondheids Organisatie en hij is nauw betrokken bij de formulering van het internationaal onderzoeksbeleid op het gebied van tuberculose.

AIGHD – Amsterdam Institute for Global Health and Development – biedt duurzame oplossingen voor de belangrijkste gezondheidsproblemen wereldwijd. Het AIGHD integreert drie fundamentele activiteiten in één instituut: toonaangevend onderzoek op het gebied van Global Health; onderwijs en capaciteitsopbouw; advies en de impact op de beleidsvorming.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen