Hoogbouw MSD kleurt blauw op Wereld Diabetes Dag

Met het blauw verlichten van een aansprekend gebouw in Haarlem vraagt ook MSD op bijzondere wijze aandacht voor de wereldwijde strijd tegen diabetes. MSD schaart zich met de deelname in een rijtje bijzondere gebouwen, want ook de Eiffeltoren (Parijs), de Euromast (Rotterdam), het Empire State Building (New York), de Hofvijver in Den Haag, de Westerkerk (Amsterdam) en het operagebouw in Sydney kleurden al eens helemaal blauw.

De Internationale diabetesfederatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) organiseren elk jaar evenementen om op 14 november wereldwijd de aandacht te vestigen op diabetes. Dit gebeurt onder meer door het blauw verlichten van bekende en monumentale gebouwen, overal ter wereld. MSD sluit hier graag bij aan door de bekende witte hoogbouw in de Waarderpolder (Haarlem) in blauw te hullen.
MSD is al meer dan vijftig jaar een bekend gezicht in de Waarderpolder. Daar is het bedrijf uitgegroeid tot een dynamisch productie- en distributiecentrum voor Europa en andere werelddelen. Ook het Nederlandse hoofdkantoor (verkoop en medische ondersteuning) is er gevestigd. De datum 14 november is niet toevallig gekozen. Het is de geboortedag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, in 1921 de insuline ontdekte als medicijn voor diabetes.

Betrokken partner
Met ruime ervaring en betrokkenheid is MSD in de afgelopen twintig jaar een belangrijke partner geworden in de strijd tegen diabetes. En dat is hard nodig: in 2012 hadden al ongeveer 1 miljoen Nederlanders diabetes mellitus. Jaarlijks neemt dat aantal met 71.000 toe. Dat zijn bijna 200 mensen per dag en dat aantal stijgt nog steeds. Het aantal Nederlanders met diabetes zal over 10 jaar ongeveer 1,4 miljoen bedragen en van deze mensen heeft negen op de tien diabetes type 2.1] Bovendien vergroot diabetes de kans op andere gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten of nierfalen.2) Het Diabetes Fonds geeft bijvoorbeeld aan dat 1 op de 10 sterfgevallen aan hart- en vaatziekten komt door diabetes.3)

MSD is vastberaden om de zorg voor mensen met type 2 diabetes te helpen verbeteren, door middel van wetenschappelijke vooruitgang en innovatie voor de miljoenen mensen die elke dag leven met diabetes.
Mensen met diabetes type 2 kampen met te hoge gehaltes suiker in hun bloed. Na een maaltijd komen er zogenaamde incretines (darmhormonen) vrij in het lichaam, die de alvleesklier aanzetten om insuline aan te maken. Bij patie?nten met diabetes mellitus type 2 gebeurt dat echter te weinig.

Wat kun je zelf doen?

Overal ter wereld wordt op 14 november aandacht gevraagd voor de strijd tegen diabetes, maar je kunt zelf ook iets doen. Een gezonde leefstijl (o.a. voldoende beweging, verantwoorde voeding en stoppen met roken) is de beste manier om klachten en latere complicaties zoveel mogelijk te voorkomen. Naast een gezonde leefstijl kunnen medicijnen nodig zijn in de behandeling van diabetes mellitus type 2.

Een gezonde leefstijl heeft – net als medicatie – veel invloed op de hoeveelheid glucose in het bloed, zo geeft de Diabetesvereniging Nederland aan op de website4). Regelmatig bewegen en niet te veel koolhydraten in uw voedsel maken al veel verschil, zeker als je diabetes type 2 hebt.

Meer informatie over Wereld Diabetes Dag vind je op de onderstaande websites: www.worlddiabetesday.org
http://www.idf.org/wdd-index/

Bronnen:
1) www.diabeteswiki.nl
(onder ‘In cijfers – Hoeveel mensen hebben diabetes?’; d.d. 8 november 2015)
2) www.diabeteswiki.nl
(onder ‘In cijfers – Diabetes neemt toe’; d.d. 8 november 2015)
3) www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers (d.d. 8 november 2015)
4) https://www.dvn.nl/diabetes/over-diabetes/leefstijl (d.d. 8 november 2015)

Bron: MSD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen