18 november Wereld COPD-dag: Koken veroorzaakt miljoenen gevallen van COPD in ontwikkelingslanden

Array

Terwijl in Nederland roken 80% van de gevallen van COPD veroorzaakt, lijden in ontwikkelingslanden miljoenen mensen aan de ziekte omdat zij koken op open vuur. Koken op open vuur is naast een enorm gezondheidsprobleem, ook een klimaatprobleem. Sible Schöne, programmadirecteur van Stichting HIER klimaatbureau, pleit voor een grootschalige uitrol van schone kooktoestellen in ontwikkelingslanden. Nederland kan daarin internationaal gezien een belangrijke rol spelen.

Ongeveer een derde van de wereldbevolking (bijna 3 miljard mensen, vooral vrouwen) kookt nog dagelijks op een open houtvuurtje, meestal binnenshuis.

De rook die daarbij vrijkomt is enorm slecht voor de gezondheid. Jaarlijks sterven er meer dan 4 miljoen mensen aan longziekten, zoals COPD, veroorzaakt door koken op open vuur. Dat is meer dan aids, malaria en tbc bij elkaar. Daarnaast heeft deze manier van koken een enorme impact op het klimaat en de sociale ontwikkeling van vrouwen en kinderen.

Clean cookstoves zijn schone kooktoestellen voor de allerarmsten waarbij zeker vijftig procent minder hout nodig is bij het koken en er bijna geen rook meer bij vrijkomt. De Nederlandse inspanningen voor schone kooktoestellen kunnen ongeveer evenveel CO2-reductie opleveren als het energieakkoord. Volgens Schöne zijn schone kooktoestellen dé manier om vanuit Nederland bij te dragen aan een effectieve internationale aanpak van het klimaatprobleem in combinatie met verbetering van de gezondheid en armoedebestrijding. Iedereen kan daaraan bijdragen. Via www.COOX4Climate.nl kunnen burgers en organisaties hun CO?-uitstoot compenseren door te investeren in clean cookstoves.

Bron: Hier.nu / klimaatbureau.nl).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen