Prestigieuze oeuvreprijs voor UMCG-er Dick de Zeeuw

Array

Prestigieuze oeuvreprijs voor UMCG-onderzoeker Dick de Zeeuw
Professor dr. Dick de Zeeuw, klinisch farmacoloog in het UMCG, heeft de Dr. Saal van Zwanenberg Prijs 2015 van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen ontvangen. Hij krijgt de prijs voor zijn gehele onderzoeks-oeuvre dat heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en vernieuwende diagnostiek voor een betere individuele behandeling van diabetespatiënten.

De Zeeuw heeft met zijn onderzoeksgroep een aantal belangrijke ontdekkingen gedaan. Zo heeft hij aangetoond dat het behandelen van de klassieke risicofactoren, zoals ongezonde leefstijl en te hoge bloedsuiker, bloeddruk en cholesterol, slechts een beperkte bescherming oplevert van de orgaanfunctie van diabetespatiënten. Vooral de behandeling van een te hoog eiwitgehalte in de urine (albuminurie) van deze patiënten blijkt van zeer groot belang te zijn voor bescherming van de orgaanfunctie. Naar aanleiding hiervan zijn onder leiding van De Zeeuw grote internationale studies gestart waarin nieuwe geneesmiddelen zijn getest op hun verlagende werking op albuminurie.

PRE-score
Ook heeft hij een unieke techniek ontwikkeld, de Parameter-Response-Efficacy score, waarmee de beschermende werking voor nier/hart en vaten van een nieuw geneesmiddel bij een diabetespatiënt beter voorspeld kan worden. Diabetespatiënten krijgen vaak verschillende geneesmiddelen voorgeschreven, elk gericht op een enkele risicofactor, terwijl deze middelen op meerdere risicofactoren effect kunnen hebben. Een integratie van dergelijk effecten per individu geeft een veel beter inzicht of de behandeling een ultieme orgaanbescherming oplevert. De PRE-score stelt de arts in staat om een op de patiënt toegesneden therapie te ontwikkelen, waarmee niet alleen de patiënt beter beschermd wordt, maar tevens verkeerd of onveilig geneesmiddelengebruik kan worden voorkomen.

De Zeeuw is de tweede UMCG-er die de prijs krijgt. In 2000 ontving prof. dr. Dirkje Postma de prijs voor haar onderzoek naar de werking van ontstekingsremmers bij chronische luchtwegobstructies en astma.

Curriculum Vitae
Dick de Zeeuw (1951, Den Haag) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1980 op onderzoek naar renale hypertensie. Hij is hoofd van de onderzoeksgroep Klinische Farmacie en Farmacologie van het UMCG en directeur van GUIDE, het Groningse onderzoeksinstituut op het gebied van chronische ziekten en geneesmiddelen. De Zeeuw stond aan de basis van grote Groninger bevolkingsonderzoeken als PREVEND (naar het nut van het bepalen van eiwitverlies in de urine voor het voorspellen van nier-, hart- en vaatziekten) en GIANTT (naar de kwaliteit van de behandeling van type 2-diabetes), en grote internationale klinische geneesmiddel trials.

Dr. Saal van Zwanenberg Prijs
De Dr. Saal van Zwanenberg Prijs wordt eenmaal in de twee jaar uitgereikt als ereprijs aan een onderzoeker die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van onderzoek dat direct of indirect heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen of de processen die daar rondom plaatsvinden. Aan de prijs is een geldbedrag van €25.000 verbonden. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1964.

Dr. Salomon (Saal) van Zwanenberg was een Nederlands industrieel en initiatiefnemer tot de oprichting van Organon. In 1906 trad hij in dienst van de N.V. Zwanenberg’s Slachterijen en Fabrieken, toen een grote exportslachterij. In 1920 werd hij algemeen directeur van dit bedrijf. Hij gaf in 1920 aan Jacques van Oss, die adviseur warenkennis was, de opdracht gebruiksmogelijkheden te onderzoeken voor slachtafval als klieren en organen. Dit leidde tot contact met de hoogleraar farmacologie Ernst Laqueur. Dit drietal richtte in 1923 het bedrijf Organon op, nadat men in staat was gebleken insuline uit alvleesklieren te produceren.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen