Stamceltransplantatie voor de ziekte van Parkinson behoeft verdere optimalisatie

Array

Promotie ?Suping Peng: iPS cell therapy for Parkinson’s disease
De ziekte van Parkinson ontstaat doordat bepaalde neuronen in een specifiek deel van de hersenen afsterven. UMCG-onderzoeker Suping Peng onderzocht of vervanging van die afgestorven neuronen met gebruik van een nieuw type stamcel een nieuwe effectieve behandeling voor deze ziekte zou kunnen worden.

Bij de ziekte van Parkinson gaan in de hersenen neuronen verloren die dopamine produceren. Om de symptomen van de ziekte te bestrijden, is het nodig deze zogeheten dopaminerge neuronen te vervangen en verder verlies ervan te voorkomen.

Herstel van het dopamineniveau kan leiden tot verbetering van de fijne motoriek en tot een vermindering van de motorische problemen die karakteristiek zijn voor Parkinson. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw werd geëxperimenteerd met het implanteren van uit geaborteerde foetussen afkomstige dopaminerge neuronen bij Parkinsonpatiënten. Ondanks de veelbelovende resultaten was klinische toepassing vanwege ethische bezwaren en praktische beperkingen niet mogelijk. Een aantal jaar geleden werd ontdekt dat gewone lichaamscellen geherprogrammeerd kunnen worden tot zogenoemde IPS-cellen, stamcellen vergelijkbaar met embryonale stamcellen. Een onuitputtelijke bron voor patiënt-eigen transplanteerbare dopaminerge neuronen kwam daarmee beschikbaar.

Peng vergeleek eerdere proefdiertransplantatiestudies met foetale neuronen met studies waarin neuronen verkregen via de nieuwe IPS-technologie waren gebruikt en stelde vast dat de via IPS verkregen dopaminerge neuronen na implantatie vooralsnog minder goed uitgroeiden. Op basis van onderzoek bij muizen stelt Peng dat de uitgroei van deze neuronen gestimuleerd zou kunnen worden door specifieke moleculen te activeren. Peng concludeert dat de methode voor IPS-herprogrammering van de lichaamscellen verder moet worden geoptimaliseerd voordat uit eigen lichaamscellen verkregen dopaminerge neuronen geschikt zijn voor klinische toepassing ter reductie van symptomen van de ziekte van Parkinson.

Curriculum Vitae
Suping Peng (1983) studeerde Microbiologie aan de Universiteit van Nanjing, China. Zij verrichtte haar promotieonderzoek deels bij onderzoeksinstituut BCN-BRAIN, op de afdeling Neurowetenschappen van het UMCG, en deels in het Center for Neuroscience, Shantou University Medical College, Shantou, China. Het werd gefinancierd door het Abel Tasman Talent Program. De titel van haar proefschrift is ‘iPS cell therapy for Parkinson’s disease.’

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen