EU-artsen benadrukken belang medisch beroepsgeheim

Array

De Europese artsenorganisatie CPME onderstreepte onlangs het belang van het medisch beroepsgeheim. De diverse nationale artsenorganisaties, waaronder de KNMG,  namen tijdens de najaarsvergadering van de CPME (Comité Permanente des Médecins Européens), een aangescherpt standpunt over het beroepsgeheim aan. Het medisch beroepsgeheim zoals dat in Nederland geldt, ligt hiermee volledig in lijn.

De artsenorganisaties spraken verder over het TTIP (handelspartnerschap EU en VS) en de potentiële gevolgen voor de gezondheidszorg. De werkgroep Sekse en gender is van start gegaan met haar werkzaamheden. De KNMG neemt deel aan deze werkgroep en deelt de Kennisagenda Gender en Gezondheid van WOMEN Inc en ZonMW. Dit document biedt een overzicht van de lacunes in de kennis en geeft inzicht in de mogelijkheden om kennis over gender en gezondheid te vergroten en bestaande kennis beter te benutten.

Over de gewenste inrichting van de Continue Professionele Ontwikkeling bereikte de vergadering nog geen overeenstemming. Op 18 december volgt hiervoor een bijeenkomst in Luxemburg. De KNMG zal vanwege het belang van dit onderwerp deelnemen aan deze conferentie.
Ook nam de CPME het initiatief om een onderzoek te houden onder de lidstaten naar de behoefte aan beleid over de rol en competenties van artsen en farmaceuten bij het voorschrijven en verstrekken van medicijnen.

Lees meer in het verslag van de bijeenkomst

Over de CPME
De KNMG maakt deel uit van het Comité Permanente des Médecins Européens (CPME), in het Engels Standing Committee of European Doctors. Voorzitter van de artsenfederatie KNMG, Rutger Jan van der Gaag, is een van de vier vicevoorzitters van de CPME. In de CPME zijn nationale artsenorganisaties uit 28 Europese landen verenigd. De CPME heeft daarnaast geassocieerde leden, zoals Turkije,en geassocieerde organisaties, zoals EUMASS (European Union of Medicine in Assurance and Social Security).

De CPME zet zich in voor de kwaliteit van de medische beroepsuitoefening en artsenopleidingen in heel Europa om aldus het hoogste niveau van gezondheidszorg voor alle patiënten in Europa te bewerkstelligen. Vanuit deze doelstelling formuleert de CPME standpunten en richtlijnen over onderwerpen die voor de medische beroepsgroep in heel Europa relevant zijn. Ook onderhoudt de CPME nauwe contacten met de organisaties die het Europese gezondheidszorgbeleid bepalen, zoals de Europese Commissie en het Europees Parlement.

Belangrijke onderwerpen op de agenda van de CPME zijn de kwaliteit van de beroepsopleiding en beroepsuitoefening, public health en preventie, eHealth en mHealth en patiëntveiligheid. De leden van de CPME komen twee maal per jaar bijeen. Het bureau van de CPME zetelt in Brussel.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen