Expositie: De Kunst van Zien Unieke kunstwerken, gemaakt door mensen die doofblind zijn

Array

Kunst maken als je doofblind bent? Natuurlijk kan dat. Met de juiste ondersteuning is er heel veel mogelijk. Vijftien mensen met doofblindheid laten het zien met een grensverleggende, reizende expositie. Ze vertellen hun verhaal via kunstwerken. Bezoekers kunnen komen kijken, maar vooral ook voelen en ervaren. De expositie legt de verbinding tussen de ziende en de doofblinde wereld en is gedurende een jaar in zes verschillende plaatsen te bekijken.

Ontdekken wat mogelijk is
De expositie De Kunst van Zien reist vanaf 25 november door Nederland. De deelnemers zijn tussen de 10 en 65 jaar oud en hebben allemaal een ander verhaal. Sommige van hen zijn doofblind geboren, andere gingen steeds minder zien en horen tijdens hun leven. In beide gevallen is professionele ondersteuning zeer belangrijk voor hun persoonlijke ontwikkeling.

Vaak kunnen mensen namelijk veel meer dan zij denken en die ontdekking zorgt voor meer kracht, eigenwaarde, zelfvertrouwen en participatie, lef en voldoening. Wethouder Koos Loose van de gemeente Sint-Michielsgestel opent de expositie op 25 november tijdens een besloten bijeenkomst, samen met een van de kunstenaars.

Kunstwerk JannetUnieke kunstwerken
Elk kunstwerk is geïnspireerd op een bloemenfoto. Naar aanleiding van gesprekken met begeleiders zijn de kunstenaars gaan werken vanuit hun associaties, herinneringen en eigen beelden, geuren en tast. De foto en het kunstwerk worden als tweeluik getoond, aangevuld met geur en videofragmenten over de totstandkoming. Bij elk kunstwerk is toelichting in tekst en braille. Bij elk kunstwerk kunnen de bezoekers met een bril kijken hoe de kunstenaar de wereld ziet. De expositielocaties en data staan op www.oogenoorvoortalent.nl. Op elke locatie is gedurende de expositie een parallel programma met bijeenkomsten waar dieper op het leven met doofblindheid wordt ingegaan.

Meer bekendheid
De term doofblindheid roept vaak vragen op. Weinig mensen weten wat het betekent om minder of niet te kunnen horen én zien. Ze denken bijvoorbeeld ten onrechte dat er maar weinig mogelijk is als je minder of niet hoort én ziet. Het gebrek aan kennis in onze samenleving, staat mensen met doofblindheid in de weg. Ze worden bijvoorbeeld niet begrepen door anderen of niet naar de juiste zorg doorverwezen. Het is belangrijk dat meer mensen weten welke vormen van doofblindheid er zijn en wat het belang is van passende ondersteuning.

Onderdeel van landelijke campagne
De expositie wordt gesubsidieerd door het Moeder Catharina Fonds en is onderdeel van een landelijke campagne van zorg- en onderwijsorganisatie Kentalis en van de landelijke campagne ‘Oog en oor voor talent’, een samenwerking tussen organisaties die zich inzetten voor mensen met doofblindheid: Kentalis, Bartiméus, Kalorama, Oogvereniging, GGMD, OTwee, Visio, Helen Keller Stichting, BBcoaching en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Doofblindheid (SWODB).

Over Kentalis
Kentalis is een landelijke organisatie en al 225 jaar specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs. Wij zijn er voor mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid of doofblindheid. Of zij hebben moeite met taal en spraak (taalontwikkelingsstoornis), mogelijk in combinatie met andere beperkingen. Wij bieden hen een scala aan mogelijkheden om zich te ontwikkelen in taal en communicatie. En we delen onze expertise met andere professionals: nationaal en internationaal. Ons doel is dat iedereen kan meedoen aan de samenleving.

Bron: Kentalis

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen