Overheid moet consumenten beschermen tegen budgetpolis

De overheid moet consumenten beschermen tegen zorgverzekeringen die slechts 20% van een gecompliceerde operatie vergoeden.
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) heeft in 2015 haar zorg over de groei van het aantal budgetzorgverzekeringen geuit. Dit zijn zorgverzekeringen waarvan de premie lager zou moeten zijn omdat er een aantal beperkingen gelden. Verzekeraars communiceren dat zij op kwaliteit selecteren, maar de NZA constateert dat bij de 17 budgetverzekeringen een meer dan evenredig aantal gecontracteerde verzekeraars onder verscherpt toezicht staat.

Het AVL waarschuwt op haar website voor ongecontracteerde zorg waardoor een patiënt een deel van de kosten zelf moet betalen als zij zich laten behandelen bij een ongecontracteerde zorgverlener. Bij ongecontracteerde zorg betaalt de patiënt het zogenaamde passantentarief dat veel hoger is dan het gecontracteerde tarief. Budgetverzekeringen vermelden in de polisvoorwaarden dat vijftig procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief, zoals overeengekomen met de zorgverzekeraars wordt vergoed. In een enkel geval, zoals nu onder meer bij budgetpolissen bij Univé en VGZ, worden concrete bedragen genoemd die 80% lager liggen dan het passantentarief.

Een uitgebreide borstkankeroperatie (DBC 020107002) kost in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam € 13.188,11. Enkele budgetverzekeringen van vergoeden slechts €.2.583,72, en dus betaalt een patiënt met een budgetpolis v80% de kosten van de operatie zelf. En kan pas achteraf vanwege het hinderpaalcriterium bezwaar maken. De hoogte van de vergoeding mag volgens de wet geen hinderpaal vormen voor de verzekerde om zorg van een niet gecontracteerde zorgverlener af te nemen. Verschillende rechters hebben al uitgesproken dat minimaal 50% van de feitelijke kosten vergoed moet worden. Maar daar is dan wel een gang naar de rechter voor nodig.

Het is zeker niet vanzelfsprekend dat specialistische ziekenhuizen zoals het AVL zijn gecontracteerd en zij waarschuwen daarom hun patiënten voor de financiële gevolgen bij ongecontracteerde zorg.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen