Gebarendocente Diny Visch krijgt Johan Wesemannprijs 2015

0
1528

‘Diny is een rolmodel voor dove leerlingen en cliënten’
Gebarendocent Diny Visch-Vaartjes uit Groningen heeft de Johan Wesemannprijs gekregen, onder andere omdat zij een rolmodel is voor dove leerlingen, cliënten, ouders en collega’s. De prijs, die elke twee jaar wordt uitgereikt aan iemand die zich op een bijzondere manier inzet voor versterking van de positie van Doven en slechthorenden, bestaat uit een oorkonde, kunstwerk en een cheque van 5.000 euro voor scholing of studie.

Doof rolmodel
Diny werkt al 25 jaar als gebarendocent bij Kentalis en is een pionier op het gebied van lesgeven en het ontwikkelen van lesmateriaal. Ook is ze een rolmodel voor dove leerlingen, cliënten, ouders en collega’s. Diny heeft altijd de positie van de gebarentaal bewaakt en gevochten voor een gelijkwaardige positie van dove medewerkers en collega’s bij de gezinsbegeleiding. Daarom is zij dit jaar door de commissie Dovenbelangen voorgedragen als prijswinnaar.

Diny Visch ontvang JW prijsBlij verrast
Diny kreeg de prijs in aanwezigheid van familieleden en vele collega’s. De prijs werd in haar werkplaats Haren uitgereikt door Kentalisbestuurder Henk Bakker. De prijs kwam voor Diny als een grote verrassing: ‘Ik ben enorm verrast! Ik heb altijd met veel plezier gewerkt. Bij de gezinsbegeleiding, met de peuters, met de ouders, als gebarendocent. Ik vind het heel belangrijk dat de communicatie goed verloopt tussen ouders en hun kind. Ik ben blij dat ik daaraan heb kunnen bijdragen.”

De Johan Wesemann Prijs
Het is de derde keer dat Johan Wesemann Prijs is uitgereikt. De prijs is vernoemd naar Johan Wesemann, voormalig adviseur voor de Raad van Bestuur van Kentalis. Wesemann heeft zich altijd op een uitzonderlijke manier in gezet voor de dovengemeenschap, zowel nationaal als internationaal. Als eerbetoon aan zijn bijzondere werk en persoon werd bij zijn vertrek bij Kentalis de Johan Wesemannprijs ingesteld. In december 2011 is de prijs voor het eerst uitgereikt.

Kunstwerk
Het kunstwerk is gemaakt door Joep Backhuijs. De vijf staven symboliseren de vingers die zo belangrijk zijn bij gebarentaal.

Over Kentalis
Kentalis is een landelijke organisatie en al 225 jaar specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met doofheid, (ernstige) slechthorendheid of doofblindheid. Of zij hebben moeite met taal en spraak (taalontwikkelingsstoornis), mogelijk in combinatie met andere beperkingen. Kentalis biedt hen een scala aan mogelijkheden om zich te ontwikkelen in taal en communicatie. Daarnaast deelt de organisatie haar kennis en expertise met andere professionals: nationaal en internationaal. Kentalis heeft als doel dat iedereen kan meedoen aan de samenleving.

Bron: Kentalis