Cisplatine en perifere arteriële trombose

Array

Cisplatine, een cytostaticum, behoort tot de platinaverbindingen en wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten kanker zoals longkanker, teelbaalkanker en eierstokkanker. Patiënten met kanker hebben al een verhoogd risico op het krijgen van een veneuze en arteriële trombose. Bekend is dat bij cisplatine ook veneuze trombose als bijwerking kan optreden.

Daarnaast vermelden de officiële productinformatie / bijsluiter een hart-, herseninfarct en arteriële afsluiting van de halsslagader.

Lareb heeft 16 meldingen ontvangen van perifere arteriële trombose. Dit zijn meldingen van trombose in arteriën van benen en/of armen. In een aantal meldingen heeft deze reactie ertoe geleid dat er een amputatie van een ledemaat moest plaatsvinden. In de medische literatuur wordt deze trombose in arteriën van benen en/of armen veelvuldig beschreven na cisplatine gebruik. Hoewel arteriële trombose maar zelden voorkomt, lijkt cisplatine naast risicofactoren zoals bijvoorbeeld leeftijd, roken en het type kanker, een extra verhoogd risico te geven.

Bron: Lareb

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen