Treant Zorggroep neemt nieuwe PET-CT-scanner in gebruik

Vanaf deze week kunnen patiënten van Treant Zorggroep in ziekenhuislocatie Scheper terecht voor PET-CT-onderzoeken. Patiënten van de locaties Scheper, Bethesda en Refaja hoeven hierdoor niet meer naar Zwolle te reizen, maar kunnen nu dichtbij huis terecht voor de scan. PET-CT-onderzoeken zijn essentieel in de behandeling van oncologische patiënten. Daarnaast speelt PET-CT een belangrijke rol binnen de diagnostiek van cardiologische patiënten.

Een CT-scanner geeft via röntgenstraling een gedetailleerd beeld van het inwendige lichaam van de mens, dus van organen, weefsels en structuren. Een PET-scan geeft juist een beeld van de stofwisseling van lichaamscellen, met behulp van een radioactieve vloeistof (FDG). Met name kankercellen hebben vaak een andere stofwisseling dan gewone lichaamscellen. ‘Door deze twee onderzoeken te combineren, kunnen we veel ziektes zeer gedetailleerd in beeld brengen’, aldus nucleair geneeskundige Henk Stevens.

Voordelen PET-CT-scan
Uitzaaiingen van kanker kunnen met een PET-CT-scan beter in kaart worden gebracht. ‘Hierdoor kunnen zinloze en soms zware operaties bespaard blijven. Of ze kunnen juist wel intensief behandeld worden als vastgesteld is dat de kanker beperkt is.’ Ook kan halverwege of aan het eind van een behandeling met chemokuren gekeken worden of deze aanslaan of niet. En kan beter worden voorspeld wat het effect is van een behandeling.

Oncologiecentrum
De nieuwe PET-CT-scanner sluit goed aan bij de doelstelling van het Oncologiecentrum van Treant Zorggroep. Dit kennis- en expertisecentrum biedt hoogwaardige oncologische zorg op alle drie de ziekenhuislocaties.

Bron: Treant Zoggroep