Het begin en het einde van reumatoïde artritis

Array

Oratie prof. dr. Dirkjan van Schaardenburg, hoogleraar Reumatologie
Reumatoïde artritis is een moderne chronische ziekte die goed te behandelen is. De combinatie van het zeer vroeg toedienen van medicatie met het wijzigen van levensstijl kan wellicht nog betere resultaten opleveren, stelt prof. dr. Dirkjan van Schaardenburg in zijn oratie.

Reumatoïde artritis komt bij 1% van de bevolking voor en is daarmee de meest voorkomende chronische gewrichtsontsteking. Dit is echter niet altijd zo geweest. In Europa is er weinig bewijs dat de ziekte voor 1600 voorkwam. Reumatoïde artritis wordt gekenmerkt door ontsteking van gewrichten, maar ook door een scala van antistoffen gericht tegen het eigen lichaam. Deze zijn vaak al jaren aanwezig voordat de eerste klachten optreden, wijzend op een langzaam aanzwellend ontstekingsproces. Dit proces begint vaak in het tandvlees en de longen, om later over te stappen naar de gewrichten. Erfelijkheid verklaart 16% van het ontstaan van de ziekte, en roken nog eens 33%. Volgens Dirkjan van Schaardenburg moeten daarom ook  nog andere leefstijlfactoren, waaronder waarschijnlijk voeding, een belangrijke rol spelen. Vroege herkenning gekoppeld aan agressieve behandeling brengen de ziekte tegenwoordig meestal onder controle. Het onderzoek richt zich daarom nu ook op de opsporing en preventieve behandeling van mensen met een hoog risico op reumatoïde artritis.

Dirkjan van Schaardenburg is op 1 april jl. benoemd tot Hoogleraar Reumatologie, in het bijzonder vroege diagnostiek en behandeling van reumatische ziekten, aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA). Dirkjan van Schaardenburg studeerde geneeskunde in Groningen en werd opgeleid tot internist en reumatoloog in Leiden, waar hij promoveerde op reumatoïde artritis bij bejaarden. Hij is medisch manager van Reade Reumatologie en stageopleider reumatologie voor AMC en VUmc.

Wanneer: 26 november om 16.00 uur
Locatie: Aula – Oude Lutherse kerk, Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Over Reade Reumatologie

Door het geïntegreerde aanbod van revalidatie, orthopedie, neurologie, plastische chirurgie, kindergeneeskunde, de apotheek en paramedische disciplines kunnen volwassenen en kinderen gebruik maken van een compleet en samenhangend pakket van diagnostiek, medicamenteuze behandeling en revalidatie volgens het one-stop-shop principe. Reade Reumatologie is onderscheidend in de combinatie van patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en goede zorglogistiek, en is een topreferent centrum met een zorgaanbod dat het hele spectrum van aandoeningen bestrijkt. Reade Reumatologie is een divisie van Reade, centrum voor Revalidatie en Reumatologie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen