Ernst nachtelijke epileptische aanval detecteren via hartslagpatronen

Array

Onderzoek draagt bij aan ontwikkeling Nightwatch, nachtelijke aanvalsdetector
Er zijn geen alarmsystemen beschikbaar waarvan is aangetoond dat ze betrouwbaar epileptische aanvallen detecteren. Verschillende studies onderzoeken de betrouwbaarheid van algo­ritmen, maar geen enkel algoritme kan verschillende typen aanvallen goed herkennen. Judith van Andel onderzocht voor haar promotie of het mogelijk is de ernst van een nachtelijke epileptische aanval via de analyse van hartslagpatronen te detecteren. Een meerwaarde van een betrouwbaar systeem is dat het naasten kan helpen bij het omgaan met en voorkomen van aanvallen en de zorg voor mensen met epilepsie kan verbeteren.
In haar proefschrift toonde Van Andel aan dat we aan hartslagpatronen kunnen zien of een aanval direct aandacht nodig heeft, of minder ernstig is en vanzelf weer over gaat. Bij aanvallen die direct aandacht nodig hebben zag zij een hogere hart­slag die langer hoog blijft. Met deze kennis is een beter functionerend detectiealgoritme te ontwikkelen, zodat mantelzorgers niet onnodig gewekt worden voor kleine aanval­len.

Thuis monitoren
Voor dit proefschrift zijn data verzameld bij patiënten met epilepsie die met video en een hersenfilmpje (EEG) minimaal één nacht lang gemonitord werden in het ziekenhuis. Bij deze patiënten is hartslag, beweging, video en geluid gemeten. Met deze data zijn verschillende algoritmen voor automatische aanvalsdetectie ontwikkeld en getest. De algoritmen slaagden er vrij goed in om aanvallen te detecteren (71-87% van de aanval­len werden gedetecteerd). Er werd echter wel nog te vaak een vals alarm gemeten.

Voor de laatste doorontwikkeling van een bruikbare nachtelijke aanvalsdetector is veel data nodig die representatief zijn voor de thuissituatie. Het onderzoek van Van Andel draagt bij aan de ontwikkeling van de zogeheten Nightwatch, het eerste handzame systeem dat betrouwbare waarschuwingen geeft bij (nachtelijke) tonisch-clonische *) epilepsieaanvallen. Dit systeem wordt momenteel getest in het Academisch Centrum voor Epileptologie Kempenhaeghe/Maastricht UMC+, SEIN en Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) Hersencentrum. De ontwikkeling van Nightwatch wordt breed gedragen door patiëntenbelangenverenigingen. De ontwikkelaars** verwachten dat ‘Nightwatch’, een doorbraak kan betekenen in de zorg voor vooral (jonge) kinderen en mensen met een verstandelijke beperking en epilepsie.

Voor het onderzoek van Van Andel is een studie opgezet waarbij een half jaar lang bij mensen thuis gemeten wordt met een nieuw sen­sorsysteem waar onder andere de optische hartslagsensor in verwerkt is. Met deze data is doorontwikkeling en personalisatie van algoritmen mogelijk. Uiteindelijk leidt dit tot een aanvalsdetec­tiesysteem dat optimaal betrouwbaar is, zowel voor het welzijn van patiënten als voor mantelzorgers.

Judith van Andel promoveerde 23 november aan de Universiteit Utrecht op haar proefschrift ‘Towards a multimodal system for nocturnal seizure detection’. Promotor(es): prof. dr. C.B. Roes en prof. dr. J. Arends en co-promotor: dr. F.S.S. Leijten

*) Tonisch-clonische epilepsieaanvallen zijn ernstige aanvallen en soms levensbedreigend.

**)De ontwikkeling van de ‘Nightwatch’ is een resultante van een consortium van samenwerkende partijen die respectievelijk hebben bijgedragen aan de inzet van professionals, technologische ontwikkeling, financiering en betrokkenheid van de patiënten: Kempenhaeghe/Technische Universiteit Eindhoven, SEIN, UMC Utrecht Hersencentrum, Hobo Heeze BV, Pontes Medical, Epilepsiefonds, LivAssured en enkele patiëntenbelangenorganisaties (Epilepsie Vereniging Nederland (EVN), stichting Dravetsyndroom, stichting ZIE i.o). De ontwikkelaars hopen het systeem na de testfase in de klinieken binnen een jaar op de markt te kunnen brengen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen