Grote belangstelling symposium over mishandeling van Saxenburgh Groep

Array

Op 24 november jl. organiseerde de Commissie Ethiek van de Saxenburgh Groep, in het kader van de week van de reflectie, het symposium ‘Mishandeling’ Je ziet het pas als je het gelooft! Ruim 100 medewerkers van de Saxenburgh Groep, huisartsen en diverse (thuis)zorgorganisaties zorgden voor een volle zaal. De zaaldiscussie stond onder leiding van Prof.Dr. Anne van der Meiden, predikant en autoriteit op het gebied van communicatie.

De Commissie Ethiek wil in de week van de reflectie (van 23 t/m 27 november) stilstaan bij de ernst van mishandeling; kindermishandeling, huiselijk geweld en ouderenmishandeling.

Prof.Dr. Anne van der Meiden startte op kenmerkende wijze, met humor en hier en daar een woordje dialect, de bijeenkomst aan de hand van een paar voorbeelden uit het verleden. Hij schetste een beeld van hoe mishandeling toen werd gezien en gaf tevens aan, dat mishandeling iets is van alle tijden, alleen de manier waarop we ermee omgaan is veranderd. Van der Meiden, zelf 86 jaar, met een knipoog: “Als ik mishandeld zou worden, dan zou ik onmiddellijk mijn banktegoeden laten blokkeren en notarisafspraken vernietigen. Dit is een gratis advies, dat kan worden toegevoegd aan preventieve maatregelen.” Mishandeling onder de aandacht brengen is één, maar er moet ook een programma naast gelegd worden van wie wat doet en waaraan, zo luidde een ander advies van hem. “Dit moet los van de politiek.”

Kinderarts Germ Immink vertelde over kindermishandeling en de grens tussen verwaarlozing en mishandeling. Ook werden er enkele filmpjes getoond met voorbeelden van ouderenmishandeling en mishandeling binnen het huwelijk, gevolgd door een zaaldiscussie. Huisarts Tanne van Wijngaarden liet de zaal meedenken over een casus van een aantal jaren geleden uit haar praktijk. Wat start met een ‘niet pluis’ gevoel, kan met een checklist toch tot een bevredigende oplossing leiden.

Marianne Dijkhuis, specialist ouderengeneeskunde en Nora Wolsleger, maatschappelijk werkster van de Saxenburgh Groep, spraken over ouderenmishandeling in de thuissituatie en binnen zorgcentra. Het gevaar dat hier op de loer ligt is overbelasting en machteloosheid. Elke zorginstelling is verplicht een protocol ouderenmishandeling te hebben en scholing te verzorgen. Binnen de Saxenburgh Groep heeft het thema mishandeling structureel aandacht.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen